Az utazás fontos része életünknek – összehozza az embereket, megerősíti üzleti kapcsolatainkat, és lebontja a kulturális akadályokat. Ma már lehetetlen elképzelni a világot repülés nélkül. Ugyanakkor épp ez a hétköznapivá válás teszi létfontosságúvá a felelősségteljes, környezeti szempontból fenntarthatóbb utazást.

Egyre inkább valós igénnyé válik az utasokban, hogy repülőútjuk karbonlábnyomát valamelyest csökkenteni, esetleg kompenzálni tudják. Szerencsére ebben a légiközlekedés egyre több szereplője partner, hiszen ma már a légitársaságok versenyképessége sokban függ attól, hogy milyen lehetőségeket kínálnak a szén-dioxid kibocsátás semlegesítésére. Ilyenek például az üzemanyaghatékonyság-növelés, karbonkibocsátás-kiegyenlítés, alternatív üzemanyagok használata vagy épp különböző környezetvédelmi projektek támogatása.

Egyéni szinten az első lépés a nagyobb felelősségvállalás felé; a tájékozódás. Az utazóknak meg kell ismerniük és érteniük egyéni utazási szokásaikat, lehetőségeiket, hogy adott esetben változtatni tudjanak.

A következőkben bemutatunk néhány gyakorlati példát, amelyeket a Lufthansa-csoport dolgozott ki a megújult igények kiszolgálására.

Kibocsátás-csökkentés a Lufthansánál

Mindenkinek, aki a Lufthansa-csoporttal utazik, lehetősége van csökkenteni, vagy akár teljes mértékben kompenzálni az utazásával járó széndioxid-kibocsátást. A légitársaság által kialakított Green Fares és Compensaid módszerek, egyaránt magába foglalják a fenntartható repülőgép-üzemanyag használatát (SAF) és a klímavédelmi projektek támogatását.

• Green Fares – zöld viteldíj a kisebb kibocsátásért

A Green Fares programban az utasoknak lehetőségük van olyan repülőjegy-ajánlatokat kiválasztani, amelyek magukba foglalják a légitársaság zöld törekvéseit. Csökkenthetik a széndioxid-kibocsátást azzal, ha a zöld viteldíjakat választják, mivel így a légitársaságnak lehetősége nyílik a hagyományos repülőgép-üzemanyagnál jelenleg sokkal drágább alternatív üzemanyagot használni a gépeken.

Az úgynevezett fenntartható repülőgép-üzemanyag (Sustainable Aviation Fuel – SAF) nem tartalmaz fosszilis üzemanyagokat és szigorú fenntarthatósági szabványoknak felel meg. Kevésbé káros alternatívája a hagyományos repülőgép-üzemanyagnak, és fontos alappillére a légiipar fenntarthatóság felé történő elmozdulásának. A SAF sokkal kisebb karbonlábnyomot termel, mint a hagyományos kerozin, különösen, ha biogén maradványokból (például használt sütőolajból) készül, így igen jelentősen, körülbelül 80%-kal csökkenti a környezetre gyakorolt hatását. A témáról további részleteket olvashat blogposztunkban: SAF-kisokos: amit a fenntartható repülőgép-üzemanyagról tudni kell

• Compensaid – a kibocsátás semlegesítésért

A Lufthansa-csoport légitársaságaival utazóknak a csökkentésen túl, karbonlábnyom-semlegesítésre is lehetőségük van. A Compensaid rendszer keretein belül ugyanis, olyan klímavédelmi projekteket támogathatnak, amelyek például erdőtelepítéssel, megújuló energiaforrások fejlesztésével, klímakutatással, tehát a globális széndioxid-szennyezés csökkentésével foglalkoznak.

• Mérföldekkel és hűségpontokkal a fenntarthatóbb utazásért

A Lufthansa-Csoport üzleti ügyfeli által jól ismert PartnerPlusBenefit programot is összekötötték a környezetvédelmi-intézkedéseikkel. Ezáltal, minden partnercég beválthatja a kedvezménypontjait SAF-ra, és a beváltott pontok összegétől függően, a résztvevő vállalatok a kötelezettségvállalásukért Scope 3 tanusítványt kaphatnak.

Scope 3 tanúsítványt olyan vállalatok szoktak kapni, amelyek a közvetlen CO₂-kibocsátás csökkentésen túl, értékelhető törekvéseket tesznek a vállalat által közvetve okozott kibocsátások csökkentésére.

Ezen kívül a Miles&More program is lehetőséget kínál a kompenzációra. Az egyéni utasok, a repülőútjaikkal gyűjtött mérföldeket és pontokat már karbonsemlegesítésre is beválthatják.