Ha szállást választunk, az ár és az elhelyezkedés mellett egyre fontosabb szempont az is, hogy a hotelek mennyit tesznek a fenntartható működésért, a környezet megóvásáért. Szállásfoglaló oldalakon is találkozhatunk már különböző jelvényekkel, amelyek ezt a törekvést jelzik. De mitől számít zöldnek egy szálláshely? Milyen intézkedést tudnak tenni ezek az intézmények azért, hogy környezettudatosan működjenek? Cikkünkben ezt a kérdéskört járjuk körül.


Mi az a zöld szálláshely?

Zöld szálláshelyeknek azokat a hoteleket, apartmanokat, panziókat nevezzük, amelyeket úgy építenek, illetve alakítanak át, hogy minimalizálják mind a vállalkozás, mind a dolgozók, mind a vendégek ökológiai lábnyomát. Mivel már maguk az utazók is törekednek olyan módon közlekedni, hogy minél kevesebb kárt okozzanak a környezetnek, így értelemszerűen a szállás választásánál is erre törekednek.

Számos honlapon találhatunk zöld hoteleket összegyűjtve, mint például a Rainforest Allience, vagy a Positive Travel. A Booking.com pedig bevezette a Travel Sustainable jelvényt is, ezzel megkönnyítve a keresést. Ezzel együtt érdemes a szállás saját honlapján utána nézni, hogy pontosan milyen intézkedéseket tesznek a fenntarthatóságért.

Természetesen azt nem lehet elvárni, hogy teljes mértékben megszüntessék a szén-dioxid-kibocsátást. Azt viszont igen, hogy ennek csökkentésére törekedjenek, a lehető legtöbb módon. Annak viszont könnyen utána járhatunk, hogy a kinézett szállásnak van-e terve erre, illetve, hogy milyen lépéseket tett meg eddig a minimalizálás érdekében.

Energiatakarékosság

A környezettudatosság egyik legfontosabb jele az energiatakarékosság. Ez magában foglalja az energiatakarékos LED-es lámpák használatát, mozgásérzékelők felszerelését a nem használt területek világítására, valamint intelligens termosztátok telepítését a hatékony klímavezérlés érdekében. Ezeken kívül az is előny, ha megújuló energiaforrásokba, például napelemekbe is befektetnek.

Helyi beszállítók

A minibárban vagy a szobaszerviz menüjében helyi termelőktől, horgászoktól, borászatokból stb. származó élelmiszerek és italok szerepeltetése is fontos a környezetvédelem szempontjából. Ezáltal ugyanis a szállodák nemcsak a helyi gazdaságot támogatják, hanem csökkentik a szállítással járó szén-dioxid-kibocsátást.

A zöld szállodák ezen kívül előnyben részesíthetik az organikus termékeket, valamint az olyan gazdaságokat, ahol szintén a fenntarthatóságot preferálják. Például nem használnak szintetikus növényvédő szereket, vagy túl sok műtrágyát. Még az is fontos lépés, ha a menüt mindig a szezonális zöldségekhez és gyümölcsökhöz igazítják. Így egyrészt természetes alapanyagokat használhatnak fel az ételekhez, ráadásul a helyi ízeket is jobban megismerhetik így a vendégek.

Víztakarékosság

A víztakarékos intézkedések bevezetésével a fenntartható szállodák vonzóvá tehetik a környezettudatos utazókat. A vízfogyasztás csökkentésének hatékony módja a víztakarékos zuhanyfejek, csaptelepek és WC-k, valamint az esővízgyűjtő rendszerek használata. A vendégeket is ösztönözhetik a tudatosságra, például, hogy ne kérjenek minden napra új törülközőt vagy ágyneműt, ha nincs rá szükségük.

Egyéb fenntartható szolgáltatások

Ebbe sok apróság beletartozik, kezdve attól, hogy nincsenek papír alapú dokumentumok, hanem például a foglalás vagy be- és kicsekkolásról is csak digitális visszaigazolást kapunk. Fontosak még a környezetbarát piperecikkek, például bio- és biológiailag lebomló szappanok, samponok és testápolók kínálata.

Kapcsolódó tartalmak: