Bár a csapatépítő programok megszervezése és lebonyolítása korántsem egyszerű és zökkenőmentes feladat, megéri rászánni az időt és az energiát. A csapatépítő feladatok, játékok során ugyanis lehetőség van kötetlen környezetben együttműködni a kollégákkal, ami pozitív hatással van a kommunikációra, a munkamorálra, a produktivitásra. Nem mellesleg pedig az egymásba vetett bizalmat is erősíti, ami fontos része a döntéshozatalnak, a kreativitásnak és a munkavállalók megtartásának.


Kommunikáció fejlesztése

Bármilyen jellegű is legyen az esemény, a csapatépítők egyik legfontosabb célja és haszna a cégen belüli kommunikáció fejlesztése. Így a munkavállalók nemcsak egymás személyiségét, hanem kommunikációs stílusát is megismerhetik: elvégre rengeteg félreértéshez vezethet, ha utóbbival nem vagyunk tisztában. Sok olyan játék van, amelyek kifejezetten ennek az erősítésére jók, hiszen egy barátságos munkakörnyezetben bárki kényelmesebben működik együtt bárkivel.

Vállalati kultúra erősítése

A vállalati kultúrát úgy lehetne jellemezni, mint a cégre jellemző normák, értékek, célok és világnézetek összessége. Mindez meghatározza a munkakörnyezetet, és a vállalat képét, személyiségét. A céges kultúra nem elhanyagolható faktor, hiszen akár potenciális munkavállalókat is el lehet veszíteni miatta: például ha valaki alkalmas lenne egy megüresedett pozícióra, de a szervezet értékei nem szimpatikusak számára, akkor nem fog jelentkezni. A csapatépítés során arra is van lehetőség, hogy a dolgozók is megoszthassák a nézeteiket ezzel kapcsolatban, és akár újabb célokat jelölhetnek ki a cég életében. A közös feladok pedig arra is jók, hogy a toxikus helyzetekre fény derüljön, és megoldást lehessen keresni rájuk, hogy javuljon a közös munka.

A részlegek közötti kapcsolat fejlesztése

Ha közös munkáról van szó, általában az egy területen dolgozók közötti kapcsolatokat vesszük figyelembe. De egy csapatépítő kiváló alkalom arra, hogy azokkal a kollégákkal is megismerkedjünk, akikkel amúgy csak nagyon ritkán találkozunk – vagy egyáltalán nem, maximum e-mailek útján érintkezünk. Az egész szervezet hasznára válhat, ha az emberek jobban megismerik egymást, mivel így magabiztosabban kérnek segítséget vagy működnek együtt a többiekkel. A pozitív kapcsolatok és kellemes munkahelyi légkör pedig a cég sikerességéhez is hozzájárul.

Csapatmunka erősítése

A csapatépítő programok alatt közösön megoldott feladatok, játékok során a munkavállalók közötti kapcsolatok erősödnek. A közös élmények, célok, legyen abban siker vagy kudarc, mind csak építi a köztük lévő bizalmat, és összekovácsolják őket. Alappá válik, hogy a munkatársak segítsék egymást, és közösen oldják meg a felmerülő problémákat.

Motiváció növelése

Ha mondjuk pár havonta rendezünk egy csapatépítőt, akkor a munkavállalók egy olyan közös eseményt várhatnak, ami nem a leadási határidők betartásáról szól. Mindenki számára megkönnyebbülés, ha a céges naptár nemcsak feladatokkal van tele, hanem kötetlenebb programok is felbukkannak. Az ilyen szünetek jót tesznek a dolgozók mentális egészségének, és kellemesebb munkahelyi légkört teremtenek.

Munkavállalók megtartása

A munkahelyen kívüli közös, pozitív élmények megerősítik a munkavállalók elköteleződését a céghez. A jó munkaerő megtartása pedig kulcsfontosságú egy sikeres vállalat életében. A megtartás ez esetben nemcsak azt jelenti, hogy az emberek nem mondanak fel, hanem a lelkesedésüket és a motivációjukat is megtartják. Ha ezek ugyanis elvesznek, az hosszútávon árt a produktivitásnak, és negatív légkörhöz vezethet. Amennyiben viszont a munkavállaló megbecsülve érzi magát, és szeret együtt dolgozni a kollégáival, az a teljesítményén is meg fog látszani.

Képességek fejlesztése

Sok olyan képességre lehet szükség egy csapatjáték során, amelyek a mindennapi teendőkben nem vagy csak alig kellenek. A közösen megoldandó feladatok révén viszont új területeken bizonyíthatnak az emberek: aktívan kell ötletelniük, figyelniük a másik mondandójára, javaslataira, és közösen döntést hozniuk. Ezek által fejlődnek a kommunikációs, a problémamegoldás képességei, illetve felelősségvállalásra is tanítják a munkavállalókat.

Egészséges verseny ösztönzése

Egy verseny általában jobb teljesítményre ösztönöz. Ez a fokozott produktivitás a csapatépítő programok során is megnyilvánul: a csapattagok igyekeznek minél hatékonyabban együttműködni, hogy nyerjenek. Így jobban megismerik egymást, nagyobb kötődés alakul ki, és a közös munka is gördülékenyebb, sikeresebb lesz.

Kapcsolódó tartalmak: