Az Air France június 17. óta teszteli a IATA Travel Pass alkalmazást a Párizs-Charles de Gaulle és New York, valamint Barcelona közti járatain – tájékoztat a francia légitársaság Weco-Travelhez eljuttatott közleménye.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) mobiltelefonokra letölthető alkalmazása egyrészt segíti a légi utasokat a tákékozódásban, valamint a szükséges dokumentumok és tesztek kezelésében és tárolásában. Másrészt használatával a légitársaságok számára is hatékonyabb és gyorsabb lehet a szükséges dokumentumok repülőtéri ellenőrzése.

A IATA Travel Pass alkalmazás használatával az utasoknak lehetősége van:

  • a legfrissebb utazási szabályok ellenőrzésére,
  • a Covid-19 tesztek eredményeinek alkalmazáson belüli kezelésére, ha azt partner labornál végezték el,
  • a dokumentumok biztonságos tárolására, így ezen keresztül a légitársaságok és a hatóságok felé is igazolja a belépési feltételek teljesítését úgy, hogy nem kell a szükségesnél több egészségügyi információt megosztani.

Az IATA Travel Pass a legszigorúbb adatvédelmi előírásoknak is megfelel, az utas egészségügyi adatait csak az alkalmazás tárolja, és nem továbbítja harmadik félnek.

A próbaüzem keretében történő tesztelés a Párizsból Barcelonába utazók részvételével június 30-ig, a New Yorkba utazók között július 8-ig tart, számukra ez ingyenes és önkéntes. A teszt újabb bizonyítéka annak, hogy a légitársaság igyekszik az utazást a lehető legegyszerűbbé és legkényelmesebbé tenni. Az Air France továbbra is keresi az optimális megoldást, amellyel utasai a legnagyobb kényelemben és biztonságban utazhatnak.

Alain-Hervé Bernard, az Air France üzemeltetési vezérigazgató-helyettese azt mondta, a lezárások, utazási korlátozások közepette elmúlt egy év után az emberek alig várják, hogy utazhassanak, és együtt legyenek a családtagjaikkal, barátaikkal. “Folyamatosan koordinált újranyitást és összehangolt utazási dokumentumokat, egészségügyi előírásokat sürgettünk, hogy az utasok gyorsan és egyszerűen tudjanak utazni. A digitális megoldások alkalmazása nem csak az utasélmény, hanem a globális légiközlekedés újraindításában is rendkívül fontos, az IATA Travel Pass alkalmas arra, hogy globálisan sztenderd alkalmazásként vezessék be. Nick Careen, az IATA alelnöke amellett, hogy üdvözölte az Air France csatlakozását a tesztprogramhoz, közölte, a kormányoknak a határok megnyitásakor biztosnak kell lennie abban, hogy megfelelő intézkedéseket hoztak a koronavírus terjedése ellen. A helyzetre a tesztelés, vagy az oltás igazolása a megoldás. Az IATA a kormányokkal, légitársaságokkal és utasokkal együtt dolgozik azon, hogy ezek a dokumentumok valid adatokat tartalmaznak és tárolásuk biztonságos.

A IATA Travel Pass-ról további részleteket olvashat a Weco-Travel májusi webinarjáról szóló összefoglalóban, valamint megtekintheti az online eseményről készült videót is.