Az európai uniós COVID-igazolvány 2021. július 1-től került bevezetésre az Európai Unió tagországaiban, így hazánkban is. Sok kérdés merült fel a használatával és a funkcióival tekintetben, így igyekszünk most egy rövid összefoglalót adni arról, mi is ez a sokak által várt EU-s COVID-igazolvány.


Mit értünk uniós digitális Covid-igazolvány alatt?

Az uniós digitális Covid-igazolvány az alábbiakat igazolja az okmány birtokosáról:

  • kapott Covid19 elleni védőoltást
  • negatív teszteredménnyel rendelkezik, vagy
  • felgyógyult a Covid19-ből.

Az igazolvány lehet digitális vagy papírformátumú is, mely minden esetben egy egyedi QR-kóddal van ellátva. Maga az igazolás igénylése ingyenes, és mind magyar nyelven mind pedig angol nyelven megigényelhető. További előnye, hogy az egyedi QR kódnak köszönhetően az igazolás teljesen biztonságos, a rajta szereplő adatok semmilyen formában nem kerülhet ellopásra, illetve az összes uniós országban érvényes. 

Magyarországon hogyan kell megigényelni?

Magyarországon jelenleg három lehetőség közül választhat az, aki szeretné megigényelni az EU-s Covid-igazolványt. Online két féle módon van lehetőség az igénylésre, az egyik az EESZT lakossági portálon történő, regisztrációt követő igénylés, mely ezen a linken érhető el, míg a másik az EESZT mobilapplikáció segítségével való igénylés. Az applikáció iPhone-ra itt, Android típusú telefonokra pedig itt érhető el!

Az igazolás megigényelhető továbbá Kormányablakokban és a háziorvosoknál is. A papíron kiállított igazolványok pecsét és aláírás nélkül is érvényesek, mivel hitelességüket a rajtuk lévő QR-kód biztosítja.

Azon magyar állampolgár, akit nem EU-országban oltottak be, hazánk hatóságánál kérheti az oltás elismerését és ez alapján az európai igazolás kiállítását, feltéve, hogy az alkalmazott szer az Európai Gyógyszerügynökség által elfogadottak közé tartozik.

Hogyan fogja segíteni a szabad mozgást az igazolvány?

Az okmány lehetővé teszi, hogy szerte az EU-ban fel lehessen oldani a jelenlegi korlátozásokat, köszönhetően az egységes álláspontnak az igazolást elfogadását illetően.

Főszabályként mindenki, aki beszerezte az uniós digitális Covid-igazolványt, mentesül a járványügyi korlátozások alól és szabadon utazhat az EU-ban. A tagállamoknak tartózkodniuk kell attól, hogy utazási korlátozásokat vezessenek be az uniós digitális Covid-igazolvány birtokosaival szemben, kivéve, ha az ilyen korlátozások a közegészség védelme érdekében szükségesek és arányosak.

Hogyan működik az igazolvány?

Minden igazolvány tartalmaz egy digitális aláírással ellátott QR-kódot, mely védi az okmányt bármely fajta adatlopástól illetve annak hamisításától. Az igazolvány ellenőrzésekor a QR-kód beszkennelésre kerül, és az egyedi aláírás került leellenőrzésre. 

A kiállító szervek (kórházak, tesztközpontok stb.) egyedi, saját digitális aláírás kulccsal rendelkeznek. Ezek minden országban egy biztonságos adatbázisban kerül tárolásra. 

Az Európai Bizottság létesített egy átjárószolgáltatást, melyen az összes igazolás digitális aláírása ellenőrizhető EU-szerte. Az igazolvány birtokosának személyes adatai azonban nem haladnak át az átjárón, mivel a digitális aláírás ellenőrzéséhez erre nincs szükség.

Oltás nélkül is lehet kérni az igazolást?

Igen. Az uniós digitális Covid-igazolványnak nem lesz feltétele az oltás, hiszen az a negatív teszteredmény alapján is kiállítható. A nyári idegenforgalmi idényre tekintette az EU egy javaslattal állt elő a tagállamok részére, hogy módosították a szabad mozgás korlátozásának szabályait, így a teljesen beoltott, illetve a Covidból felgyógyult személyek mentességét is. Azonban továbbra is érdemes folyamatosan figyelni a választott úti cél beutazási szabályait, hiszen azokat a tagországok saját hatáskörükben módosíthatják. 

Számít, hogy melyik oltóanyagot kapta az oltott személy?

Minden beoltott személy kaphat oltási bizonyítványt, függetlenül attól, hogy melyik oltóanyagot kapta meg. 

A tagállamoknak el kell fogadniuk azokat az igazolványokat, amelyek uniós forgalombahozatali engedéllyel rendelkező védőoltás beadását igazolják. Az elfogadott oltóanyagok a következők: Pfizer, Moderna, Astrazeneca és a Janssen.

Az uniós digitális Covid-igazolvánnyal rendelkező, teljes mértékben beoltott személyeket az az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcina utolsó adagjának beadása után 14 nappal mentesül az utazással kapcsolatos tesztelés vagy karantén alól.

Továbbra is kell majd tesztelni?

A negatív teszteredmény alapján kiállított uniós digitális Covid-igazolvánnyal rendelkező személyek mentesülnek kell az esetleges karanténkövetelmények alól, kivéve, ha a vírus által súlyosan érintett területekről jönnek. A tesztek egységes érvényességi időtartama a PCR-tesztek esetében 72 óra, az antigén gyorstesztek esetében pedig – ha azt valamely tagállam elfogadja – 48 óra.

Milyen adatokat tartalmaz az igazolvány?

Az uniós digitális Covid-igazolvány a birtokosa nevét és születési dátumát, az okmány kiállításának időpontját, a védőoltással/teszttel/gyógyultsággal kapcsolatos tudnivalókat és egy egyedi azonosítót tartalmazza. Ezeket az adatokat csak az igazolvány tartalmazza, és amikor az okmányt más tagállamokban ellenőrzik.


Forrás: