Egyes becslések szerint a globális szén-dioxid-kibocsátás 3 százalékáért a légiközlekedés felel. A klímaváltozás okozta kihívásokra reagálva a légitársaságok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek fenntarthatóság kérdésére: új technológiák bevezetésével, a flották korszerűsítésével és egyéb intézkedésekkel igyekeznek minimalizálni a környezeti terhelést. Összeállításunkban megvizsgáltuk, hogy az egyes légitársaságok milyen eszközökkel próbálják elérni a maguk elé kitűzött klímavédelmi célokat.


Lufthansa

A német Lufthansa Csoport ambiciózus klímavédelmi célokkal rendelkezik, melynek része, hogy 2019-hez képest 2030-ra a felére csökkentség a szén-dioxid-kibocsátásukat, míg 2050-re karbonsemlegessé kívánnak válni. A fenntarthatósági célok elérése érdekében megállapodást kötöttek a Science Based Targets Initiative-val – mely a WWF, azaz a Természetvédelmi Világalap egyik szakértői szervezete – hogy fenntarthatósági tervüket összhangba hozzák az ENSZ Párizsban köttetett éghajlatvédelmi megállapodás cselekvési terveivel.

A terv szerves része, hogy a Lufthansa Csoport folyamatosan korszerűsíti flottáját, és 2030-ig mintegy 180 új gépet állít szolgálatba, melyek alacsonyabb CO2-kibocsátással rendelkeznek. Csak 2021-ben a Lufthansa Csoport tizenegy ilyen új repülőgépet vett át, míg 2022-ben a vállalat további 29 üzemanyag-hatékonyabb, csendesebb és környezetkímélőbb repülőgép beszerzését tervezi.

Swiss Air Lines

A helyszíni erőforrások lehető legtakarékosabb felhasználása és saját szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése érdekében a Swiss Air Lines két ambiciózus ökológiai célt tűzött ki maga elé: 2030-ra felére kell csökkentenie CO2-kibocsátását a 2019-es szinthez képest, 2050-re pedig teljesen karbonsemlegesség válni.

E célok elérése érdekében a légitársaság új gépeket szerzett be, és továbbiakat készül üzembe helyezni, amik fejlettebb és gazdaságosabb repülőgépek, mint például az Airbus A32Xneo család és az Airbus A220 típusú gépek. A repülőgépek ezen új generációja akár 25%-kal kevesebb szén-dioxid-kibocsátást eredményez, mint elődei.

A Swiss által használt bioüzemanyag, amelyet a finn bioüzemanyag-gyártó Neste gyárt, elsősorban hulladékból és maradék alapanyagokból készül. Tiszta formájában és teljes életciklusát tekintve ennek a bioüzemanyagnak a használata akár 80 százalékkal is csökkentheti a CO2-kibocsátást a fosszilis tüzelőanyagokhoz képest.

Air France – KLM

Az Air France-KLM csoport már a 90-es évek óta tanulmányozza a fenntarthatósággal kapcsolatos megoldásokat, és a környezetvédelem egyik élharcosának tekinthető a légitársaságok között. 

A két légitársaság folyamatosan modernizálja gépparkját, ennek köszönhetően alacsonyabb összsúlyú gépeket tudnak üzemeltetni, melyek üzemanyag-fogyasztása így lényegesen alacsonyabbak, mint elődeinek. A légitársasági csoportosulás már 2011-ben elindította azokat a járatait, melyek kerozin helyett a sütőolajból, növényi származékokból valamint hulladékból származó összetevőkből álló fenntartható repülőgép-üzemanyag hajtott. 

Az Air France-KLM csoport továbbá nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelmi együttműködésekre is. A Bluebiz program keretein belül szén-dioxid-kibocsátás-kompenzációban részesülhetnek a programban részt vevő cégek, az ebből származó bevételeket pedig mind az Air France, mind pedig a KLM környezetvédelmi célokra használja fel.

LOT Lengyel Légitársaság

A LOT környezetvédelmi projektében három fontos célkitűzést fogalmazott meg:

  • A szén-dioxid-kibocsátás csökkentését
  • Alternatív, környezetkímélő repülési üzemanyag kifejlesztését
  • A biológiailag nem lebomló anyagokból készült tárgyak használatának csökkentését valamint újra felhasznosítását

A légitársaság folyamatosan korszerűsíti flottáját, és költséghatékonyabb repülőgépekre cserélik régi flottájuk gépeit. A újonnan beszerzett Dreamliner gépeiknek köszönhetően az elmúlt három évben több mint 127 000 tonnával csökkentették a szén-dioxid-kibocsátásukat a légkörbe, míg a Boeing 737 MAX 8 gépek használatával több mint 26 ezer tonnával csökkent a kibocsátott szén-dioxid mennyisége.

A légitársaság 2016 óta vesz részt az Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) által szervezett Alternative Fuel Symposiumon, és tagja a IATA Fuel Data Standards Groupnak is. Aktívan kutatják a lehetőségeket a fenntartható alternatív repülési üzemanyag kialakítására és felhasználhatóságára, és támogatnak minden olyan kezdeményezést, amely a minél korábbi gyártás elindítására irányul.

Gépeiken a papír magazinokat elektronikus magazinokra cserélték, továbbá leállításra kerültek a műanyag evőeszközök és szívószálak használata. A fülhallgató műanyag csomagolását biológiailag lebomló, keményítőből készült anyagokra cserélték, és több környezetbarát megoldást is bevezettek a fedélzeten használt anyagokkal kapcsolatban, beleértve az edényeket és a repülés során elérhető kiegészítők csomagolásokat. 

British Airways

A British Airways a Velocys technológiai vállalattal együttműködve hozta létre Európa első olyan kereskedelmi üzemét, amely 2025-re a háztartási hulladékot repülőgép-üzemanyaggá alakítja át, elkerülve a szemétlerakást, és akár 100%-kal csökkentve az életciklus CO2-kibocsátását a fosszilis alapú repülőgép-üzemanyaghoz képest. 2040-ig a Brittish Airwayst üzemeltető IAG 400 millió dollárt készül befektetni a fenntartható repülőgép-üzemanyag fejlesztésébe.

A légitársaság továbbá célul tűzte ki karbonsemlegességét 2050-ig.

Finnair

A finn nemzeti légitársaság célkitűzése szerint 2045-re el kell érniük a karbonsemlegességet. Ennek érdekében az első mérföldkövet 2025-re tette a légitársaság, amikorra 50%-kal kisebb szén-dioxid-kibocsátást kívánnak elérni, mint 2019-ben. 

Részt vesznek továbbá az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljainak betartásában is, melyből kifejezetten hat pontra fókuszál a légitársaság: a nemek közötti egyenlőségre, az iparági innovációra, a felelős fogyasztásra és termelésre, az éghajlati változásokra, a béke fenntartására és a partneri kapcsolatok erősítésére. 

Kapcsolódó tartalmak: