Az év vége felé közeledve a Weco-Travel vezető munkatársai gondolatait osztjuk meg azzal kapcsolatban, hogy milyennek látták saját területükön a 2023-as évet, valamint arról, hogy milyen kilátásokkal tekintenek az előttünk álló 2024-es esztendőre.


Üzleti utaztatás
Sztankóné Szabó Judit, Értékesítési vezető

Az idei év számos szempontból kiemelkedő volt az üzleti utaztatásban. A kereslet nemcsak hogy visszatért a pandémia előtti szintre, de túl is szárnyalta azt. A hatékonyság növelése és ügyfeleink minél magasabb színvonalú kiszolgálása érdekében új technológiákat és folyamatokat vezettünk be, valamint új kollégákkal is bővítettük csapatunkat.

Folytattuk webinar sorozatunkat, amelyben érdekes és hasznos témákat jártunk körül, ezzel is minél több információval támogatva partnereinket tervezési és döntési folyamataikban, nemcsak utazással, de rendezvényekkel és fenntarthatósággal kapcsolatban is. És ha már fenntarthatóság, ezen a területen is jelentős lépéseket tettünk: egyrészt cégen belül növeljük a téma iránti elkötelezettséget munkatársaink számára rendezett workshopok rendezésével, másrészt saját karbon-lábnyomunk csökkentésére irányuló akciótervekkel és végül, de nem utolsó sorban egy az ügyfeleinknek biztosított CO2 kimutatással, mely a DEFRA alapú módszertant alkalmazza a károsanyag-kibocsájtás számításakor.

A jövő évnek nagy várakozásokkal tekintünk elébe. Globális partnerünk révén megkezdjük technológiai alapú együttműködésünket olyan nemzetközi cégekkel, akiknél a hatékonyság az elsődleges prioritás, ezért céges online foglalási rendszerünket használják majd, szakértő kollégáink háttérmunkájával karöltve. Tovább visszük webinárium-szériánkat újabb izgalmas és aktuális tartalmakkal, valamint haladunk előre a fenntartható utazás felé vezető úton, melyben reméljük egyre több partnerünk lesz jövőre is.

Rendezvényszervezés
Székely Andrea, MICE részlegvezető

Óvatos reménykedéssel vágtunk neki a 2023-as évnek, még mindig egy kicsit a pandémia árnyékában, aztán ahogy teltek a hónapok, egyre inkább az előzetes várakozásunk fölé nőtt a rendelésállomány. Főleg az év második fele bővelkedett rendezvényekben, visszatértek a korábbi mederbe az éves tudományos konferenciák, és a céges rendezvények száma is növekedett.

Örömmel tapasztaltuk, hogy szinte mindegyik rendezvényünkön a résztvevők elsöprő többsége személyesen jelent meg, az online szerepe minimálisra csökkent, igazolva azt a feltételezésünket, hogy a rendezvények és konferenciák lényegi eleme a személyes kapcsolat. Különösen örülünk annak, hogy a megújult Hungexpo mellett vidéken is épültek ebben az évben komoly konferenciák lebonyolítására alkalmas rendezvényközpontok.

Bízunk benne, hogy a következő év elejére a gazdaság is kilábal a recesszióból, megkezdődik a növekedés, tehát optimisták vagyunk a közeljövővel kapcsolatban. 2024-es céljaink között szerepel, hogy tovább növeljük a céges rendezvényeink számát, amelyek kreatív és technológiai kihívásai továbbra is – sőt egyre inkább – inspirálnak minket a minél magasabb színvonalú szolgáltatás nyújtására. Ezzel párhuzamosan folyamatosan pályázunk nemzetközi konferenciákra, amelyek már a 2024-es éven is túlmutatnak.

Online repülőjegy-értékesítés
Holczinger Zoltán, online üzletágvezető

2023 első hónapjaiban – az előző év második feléhez hasonlóan – folyamatosan növekvő kereslet mutatkozott az utazás iránt, amely alapján bíztunk abban, hogy a pandémiát megelőző évek forgalmi számaival tudjuk zárni az évet. A repjegy.hu foglalási adataiból láttunk azonban, hogy az utazások iránti bizalom nem teljesen állt vissza, mivel jellemzően az utazás előtt 30 napon belül vették meg a repülőjegyeket, míg korábban korábban a többség már 60-90 nappal foglalta le a repülőjegyét. Az értékesítést nem segítette azt sem, hogy a repülőjegyek átlag árai 40-50%-kal nőttek 2019-hez képest.

A trend az év második felére fordulni látszódott, mivel közel sem lehetett érezni az őszi/téli utazások iránti korábbi években megszokott kereslet kiugrást, aminek hatására a repülőjegy árak is kedvezőbbé váltak, ami elősegítette a foglalási időablak növekedését, hiszen így már sokan terveznek előre.

Az oldalunkon több változást is elvégeztünk idén, amivel törekszünk segíteni a megfelelő repülőjegy kiválasztásában, illetve az utazásra való felkészülésben és már most látjuk, hogy 2024-ben sem nem fogunk hátradőlni: gyorsítjuk a foglalási folyamatunkat, egyszerűsítünk az adatmegadáson és törekszünk a vásárlóink hűségét még jobban értékelni!

Technológia és IT
Fehér Kriszta, CIO

2023 végre egy olyan év volt, ami nem a pandémiáról és annak hatásairól szólt, hanem arról, hogy a megnövekedett igényeket hogyan tudják kielégíteni az utazási szolgálatók (légitársaságok, szállodák) és tanácsadóink.

Ennek köszönhetően lehetőség nyílt arra, hogy új kollégákat üdvözöljünk a Weconál és arra is, hogy költségesebb informatikai beruházásokat eszközöljünk (például új szerver, Daktela)

2024-ben remélhetően folytatódik az idei növekvő tendencia a forgalmi számok tekintetében, ezért egyre inkább hangsúlyt kap az automatizáció, az AI használata, folyamatok átvizsgálása (IOS9001) és új rendszerek esetleges bevezetése a hatékonyság további növelése érdekében.

Pénzügy és adminisztráció
Le Bich Diep, CFO

Magas infláció és a háborús helyzet ellenére is megvalósult a 2023-as év tervünk, miszerint forgalom és eredmény szintjén is meghaladtuk a 2019-es, a világjárvány előtti év számait.

Eseménydúsan telt el a 2023-as évünk, voltak külsős és belsős megmozdulások és események a fenntarthatóság jegyében. 2024-es év tervét illetően pedig szeretnénk ha tovább tudjuk növelni munkatársaink létszámát, ami jelenleg 45 fő. Célunk digitalizációval tovább tudjuk növelni részesedésünket a piacon, és fenntartani stabil finanszírozási helyzetünket.