Szeptember 1-jével, a példátlanul szigorú utazási szabályok bevezetésével, az élet ugyan nem állt meg, de igencsak megnehezült. Főleg egy olyan cég számára, akinek üzleti tevékenysége meghatározó részben nemzetközi tranzakciókon alapul, és ezáltal munkavállalói rendszeresen utaznak külföldre munkaügyben.

Egy kis enyhítés, vagy mégsem?

A szeptemberi ledöbbenés után néhány nappal némi megkönnyebbülést hozott a Kormány bejelentése, miszerint az igazoltan üzleti, gazdasági célú utazások mentesülnek minden bevezetett korlátozás alól. Azért hozott ez csak némi megkönnyebbülést, mert valójában ekkorra már az utazási lehetőségek jelentősen visszaestek, a kevesebb repülőjárat és az annál több bizonytalanság pedig abszolút tervezhetetlenné tette az üzleti utakat.

Érthető módon, sok vállalat döntött úgy, hogy befagyasztja a külföldi utazásait, és amit tudnak digitális csatornákon igyekeznek megoldani, ameddig nem enyhül a helyzet. Aztán a járvány újbóli felerősödésével láttuk, hogy ez a helyzet nem fog hamar megoldódni, 2020-ban legalábbis semmiképp.

Vannak viszont olyan esetek is, amikor az utazás megkerülhetetlen, mert egyszerűen a vállalat fenntartása vagy kifejezett üzleti érdeke, esetleg halaszthatatlan hivatali ügy kívánja meg.

Készítettünk hát egy kis útmutatót, azoknak a vállalkozóknak, üzletembereknek, vezetőknek, munkavállalóknak, akik a járványidőszakban szállnak repülőre.

Mire számítsanak, hogyan készüljenek?

Legfontosabb az előzetes és folyamatos tájékozódás a beutazási szabályokról, a célország korlátozásairól, hiszen csak így lehet megfelelően felkészülni és elkerülni az esetleges kellemetlenségeket. Az egyes országok beutazási szabályaival kapcsolatos részletes információkat a konzuli szolgálat weboldalán találnak.

Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos az érvényben lévő járványügyi intézkedések betartása. Unalomig ismételt, mára már rutin: maszkviselés, kézfertőtlenítés, távolságtartás – utazáskor és a külföldön tartózkodás idején is fontos.

Nemcsak a repülőn, hanem a reptéren és az utazás teljes idején figyeljünk ezekre a szabályokra, leginkább önmagunk védelmében!

Üzleti utazás lévén pedig – szinte már mondanunk sem kell – semmiképp nem szabad elfelejtenie az utazás gazdasági indokának igazolására szolgáló dokumentumot! Ugyan csak hazatéréskor, a magyarországi beutazásnál lesz rá szükség, de érdemes már utazás előtt elkészíteni. A hivatalosan közzétett igazolásmintát itt találja!