Egy üzleti utazó jól tudja, hogy repülőtér és repülőtér között rengeteg különbség van, főleg attól függően, hogy milyen közel helyezkednek el az úti célhoz, mekkora utasforgalmat tudnak kiszolgálni, vagy hogy milyen utasokra specializálódtak. A következőkben bemutatunk néhány kényelmi szolgáltatást, ami kellemesebbé teheti az üzleti utazók reptéri várakozással töltött drága idejét.

Ha szeretnénk hasznosan tölteni a repülőtéren töltött időt, esetleg a munkánkat sem tudjuk vagy akarjuk addig is félretenni, érdemes igénybe venni azokat a várókat, ahol nyugodt körülmények között tudunk dolgozni, vagy kiheverni egy mozgalmas üzleti út fáradalmait.

Természetesen alapvetően nem azért megyünk egy repülőtérre, hogy dolgozzunk, de ha a gép indulása előtt jóval korábban kiérünk, vagy átszálló járat esetén hosszabb csatlakozási idővel tudunk csak tovább indulni, jó tudni, hogy hasznosan és kényelmesen is el lehet tölteni a reptéri várakozást. Nem is beszélve arról a lehetőségről, ha a járatunk órákat késik, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen körülmények között várunk.

A kényelmi szolgáltatásokról általában

A legtöbb repülőtér már sok lehetőséget kínál arra, hogy optimálisan töltsük el az időt, például prémium várókban. Ezekben a várókban általában van külön business corner, azaz üzleti sarok is: íróasztalok, számítógépek, töltők, nyomtatók, fénymásolók, gyors internet áll az utasok rendelkezésére. A prémium lounge-ok általában jóval kényelmesebbek és csendesebbek, mint a bárki által igénybe vehető átlagos utasvárók. Az, hogy melyiket használhatjuk, több dologtól is függ: egyrészt ez a szolgáltatás járhat a jegyünkhöz, ha például business classon utazunk. Itt azt kell figyelembe venni, hogy az adott repülőtársaságnak van-e az általunk kiválasztott vagy preferált reptereken ilyen várója. De nemcsak légitársaságok, vagy a reptér maga alakíthat ki ilyen várókat, hanem például bankkártya-kibocsátók is üzemeltethetnek prémium lounge-okat (melyekből olyat is találhatunk, ahol „csak” egyszerűen belépőt kell fizetnünk, ha használni akarjuk).

Szintén megkönnyíti az életünket az a lehetőség, ha sorbanállás nélkül csekkolhatunk be a priority check in szolgáltatás igénybevételével. A gyorsítósávok, azaz a fast track lane-ek is hasznosak, ezek a biztonsági átvilágításnál jelentenek elsőbbségét, hiszen általuk gyakorlatilag elkerüljük az ellenőrzés előtt kígyózó sorokat. Érdemes még a jegyvásárlás előtt tájékozódni, hogy az adott reptér milyen szolgáltatásokat kínál, illetve a jegyünk áráért pontosan miket vehetünk igénybe, és miért kell adott esetben plusz pénzt fizetnünk. Az a szolgáltatás is nagyban megkönnyíti az üzleti utazó dolgát, ha prémium parkolóhelyet vehet igénybe, a lehető legközelebb a reptér bejáratához, illetve ha kényelmes transzfer biztosított, ami elvisz a repülőgéphez, ha az esetleg távolabb lenne a kaputól.

A fentiek mellett lehetnek olyan szolgáltatások, amik inkább a kikapcsolódást szolgálják: wellness részleg, szálloda a reptéren belül, kiállítások, kilátóteraszok. Ezekben az esetekben is reptere válogatja, hogy kik férhetnek hozzájuk ingyen, esetleg miért kell plusz belépőt fizetni, illetve hogy a koronavírus-járvány miatt mi az, ami nem, vagy csak korlátozottan elérhető.

Európai repterek üzleti szempontból

Európai viszonylatban – a teljesség igénye nélkül – a Frankfurti Nemzetközi Repülőteret, a London City repteret, Zürich repülőterét, München nemzetközi repülőterét, a Varsó-Chopin repülőteret és a brüsszeli repülőteret használja sok üzleti utazó.

A Frankfurt Airport például konferenciatermeket is kínál, akár 150 fős rendezvényeket is tarthatunk ott, de persze kisebb tárgyalótermeket is ki lehet bérelni, így akár egy online meetinget is le tudunk bonyolítani nyugodt körülmények között. Itt is vannak munkaállomások (work benches), ahol korlátlan internet, USB-portok, töltők állnak a dolgozni vágyók rendelkezésére.

A londoni City repülőtér kifejezetten a brit főváros üzleti negyedét szolgálja ki, és alig 11 kilométernyire található a központtól. Itt egy prémium várót használhatnak az utasok.

A szintén forgalmas Zürichi Nemzetközi Repülőtéren 14 prémium váró van, ahol természetesen dolgozni is lehet. A reptér mellett közvetlenül például egy konferencia termet és 17 tárgyalót használhatnak az utasok. Érdekesség egyébként, hogy a reptér régi irányítótornyát ma már rendezvénytérként használják, és akár esküvőt is lehet benne tartani. A Müncheni Repülőtér VipWingjében a kényelmen túl kisebb tárgyalók és egy konferenciaterem, a „Schleissheim kastély” is rendelkezésre áll, a legmodernebb technológiákkal felszerelve. A Varsó-Chopin nemzetközi repülőtér is rendelkezik VIP szolgáltatásokkal, gyorsítósávval, kilátóterasszal és prémium váróval, ahol akár meetingeket is lehet tartani.

Üzleti szempontból szintén népszerű úti cél Brüsszel is, ahol a repülőtér a kényelmi szolgáltatások mellett több tárgyaló- és konferenciatermet is kínál, akár olyan résztvevőkkel is, akiknek nincs repülőjegyük. Mellette természetesen kisebb munkaállomásokat is igénybe lehet venni.

Kényelmi szolgáltatások a budapesti repülőtéren

A budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is elérhető az általános kényelmi szolgáltatásoktól a maximális luxusig minden. Utóbbi kategóriába tartozik a reptér VIP szolgáltatása.

A bud:vip csomagok érkező és induló utasok számára egyaránt rendelkezésre állnak, egyéni és vállalati utazások terén is. VIP hostessek fogadják és kísérik át az utasokat egy diszkrét ellenőrzőcsatornán, segítenek a becsekkolással és a csomagok intézésével, útlevél ellenőrzésnél is elsőbbség jár, illetve rendelkezésre áll egy irodatér is, ahol fel lehet tölteni az eszközöket, ki lehet nyomtatni a szükséges iratokat. Igény esetén tolmács és biztonsági kíséret is kérhető.

A VIP szolgáltatás mellett igénybe vehető a Platinum, a Skycourt, a MasterCard és a LOT Business Lounge. Mindegyikben megtalálható az üzleti várókban megszokott szolgáltatások, széles étel és italválaszték, friss helyi és nemzetközi újságok, magazinok, internet, munkaállomás, business corner és még sorolhatnánk.

Extrém példák a világ reptereiről

A Szingapúr-Changi repülőtér azon túl, hogy Ázsia egyik legfontosabb reptere, még turistalátványosságnak is beillik gyönyörű és előremutató építészeti megoldásaival. Üzleti utazók körében népszerű, hisz Szingapúr üzleti negyedének közelében fekszik. A négy terminálos repülőtéren három gyönyörű kert is van, orchideákkal és kaktuszokkal többek között. A várakozók akár egy moziba is beülhetnek, illetve a szórakoztató centrum része egy Xboxokkal és egyéb konzolokkal teli szoba is.

Az Incshoni Nemzetközi Repülőtér Dél-Korea legnagyobb nemzetközi repülőtere, ahol többek között 5 múzeum, koncertterem, illetve klasszikus koreai felvonulások szórakoztatják az utasokat, a környező hegyekre ráadásul gyönyörű kilátás is nyílik.

A Hongkongi Nemzetközi Repülőtér mind utasforgalom, mind méretei miatt a legek reptere. Kifejezetten családbarát szolgáltatásai miatt is ismert: különböző oktatójátékok állnak rendelkezésre gyereknek és szülőknek egyaránt a Valóra vált álmok nevű oktató parkban.

A káprázatos luxusáról és a csúcstechnológiák alkalmazásáról híres a Dubaji Nemzetközi Repülőtér is, ami méreteinek és szolgáltatásainak köszönhetően akár egy várossal is vetekszik. Van itt ötcsillagos hotel, rengeteg prémium váró, éttermek, üzletek, játszótér gyerekeknek, kosárlabda-pálya, de még edzőterem és wellness-részleg is, csak hogy pár szolgáltatást említsünk.

Korábbi hasonló tartalmaink is érdekelhetik:


Utazás járvány idején? Ezekre figyeljen!