A Külügyminisztérium a napokban kiadott egy rendeletet, mely némileg módosítja az üzleti utazók karanténmentességét. A Magyar Közlöny 2021. évi 31. és 32. számában jelent meg a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendeletet módosító szabályozás.

Az új szabályok értelmében az üzleti célú utazások esetében szűkült azoknak az országoknak a köre, ahonnan korlátozás nélkül léphetnek be Magyarország területére az üzleti utazók.

Csak az EU, EGT, Egyesült Királyság és további 13 ország nem tiltólistás

Március 1-jétől korlátozás nélküli belépésre csak az Európai Unió tagállamaiból, az EGT megállapodásban részes más államokból, és nemzetközi szerződés alapján az EGT állammal azonos jogállású államból, EU tagjelölt államból, Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságából, valamint azon államokból van lehetőség, amelyeket külön rendelet nevesít: Amerikai Egyesült Államok, Bahrein, Egyesült Arab Emírségek, India, Indonézia, Izrael, Japán, Kína, Dél-Korea, Oroszország, Szingapúr, Törökország és Ukrajna.

* Frissítés: Március 2-án a Külügyminisztérium 4 országgal bővítette a korábbi listát: Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Üzbegisztán.

A szigorítás következtében kizárólag az ezekből az államokból érkező üzleti célú utazóknak van lehetőségük arra, hogy korlátozás nélkül léphessenek be Magyarországra, amennyiben a belépéskor igazolják az utazás indokául szolgáló üzleti, gazdasági tevékenység tényét.

Ezekkel a feltételekkel korlátozás nélkül léphetnek be:

  • a felsorolt államokból üzleti célú utazásról Magyarországra érkező nem magyar állampolgárok,
  • a felsorolt államokból üzleti célú utazásról visszaérkező magyar állampolgárok,
  • a felsorolt államokból üzleti, gazdasági tevékenység céljából Magyarországra érkező, a felsorolt államok állampolgárai, és azok a személyek, akik ezekben az államokban 90 napot meghaladó tartózkodásra jogosultak.

Igazolás továbbra is szükséges

Az utazás üzleti céljának igazolására szolgáló hivatalos igazolásmintáról itt írtunk korábban.

Továbbra is érvényben van az a szabály, hogy amennyiben az utazás gazdasági, üzleti indokának hitelességével kapcsolatban kétség merül fel, úgy a korlátozás nélküli belépésre nincs lehetőség.

Azok az üzleti utazók, akik nem a felsorolt országok valamelyikéből érkeznek, a 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet szerinti általános szabályok szerint léphetnek be Magyarország területére.


Forrás:
Magyar Turisztikai Ügynökség
Magyar Közlöny 2021. évi 31. szám
Magyar Közlöny 2021. évi 32. szám