Ha olyan nemzetközi üzleti útra indulunk, amin több, legalább 3-4 időzónát is átlépünk, terveink készítésénél mindenképp számolnunk kell a jetlaggel is. Természetesen mindig egyén- és helyzetfüggő, hogy kit mennyire visel meg egy-egy utazás, azonban van pár olyan módszer, amelyekkel enyhíthetjük a kellemetlen következményeket, hogy egy percünk se vesszen kárba a jetlag miatt, és a maximumon tudjunk teljesíteni.

Mi is az a jetlag?

A jetlag – orvosi nevén deszinkronózis – akkor alakul ki, ha egy nemzetközi repülőút során egyszerre több időzónát is átlépünk rövid idő alatt, így érkezéskor a belső biológiai óránk nincs szinkronban a helyi idővel, és felborul a cirkadián ritmusunk. Csak keleti, illetve nyugati irányú utak esetében kell számolnunk vele, általában akkor, ha legalább 3-4 időzónát is átlépünk.

Az, hogy kit mennyire visel meg – vagy érinti-e egyáltalán – egyén- és helyzetfüggő. Van, akinek a feje fáj, másnak komolyabb rosszullétet, hányingert, étvágytalanságot is okozhat. A legtöbbször viszont az elalvást nehezíti meg – vagy pont fordítva, álmosabb lesz miatta az ember, ezáltal pedig a teljesítménye is romlik. Főleg az idősebbeket viseli meg, illetve azokat, akik eleve rossz alvók. A legtöbben könnyebben bírják a nyugati irányú utazást, amikor a nappalok megnyúlnak, mint a keletit, amikor rövidebbek lesznek.

Mit tehetünk ellene?

A jetlaget teljesen megkerülni nem tudjuk sajnos, van azonban pár olyan trükk, amelyek segítségével megkönnyíthetjük magunknak az átállást, és a munkánkon se lesz nyoma a felborult biológiai óránknak.

Ha tehetjük, érdemes már napokkal korábban átalakítani a napirendünket: ha keletre utazunk, feküdjünk és keljünk a megszokottnál korábban, nyugati úticél esetén pedig maradjunk fenn minél tovább. Nyilván nem tudjuk már napokkal korábban felborítani az életünket, különösen munka és egyéb teendőink mellett, de már az is sokat segíthet az átállásban, ha csak fél órával korábban vagy később kelünk a megszokottnál.

A repülőút alatt kerüljük az alkoholt és a koffeines italok fogyasztását. Érdemes szemfedő maszkkal, füldugóval, és zajszűrő fejhallgatóval készülni, hogy akkor is tudjunk aludni, ha odakint fényes nappal van.

Természetesen egy többórás útnál egyáltalán nem mindegy, milyen körülmények között töltjük: a legtöbb üzleti osztályon már ággyá alakítható ülések állnak az utasok rendelkezésére. Egyes légitársaságoknál a premium economy osztály kínál valamivel nagyobb üléseket, hátradönthető háttámlával és nagyobb hellyel a lábaknak – kevésbé kényelmes, de gazdaságosabb választás lehet, különösön egy rövidebb repülőút esetében.

Alvás okosan

Érdemes úgy szervezni a menetrendet, hogy a repülőtérről ne rögtön az első utunk egy üzleti megbeszélésre vezessen, hanem legyen legalább egy napunk kipihenni az utazást, és felvenni az új időzóna ritmusát. Ha tehetjük, időzítsük az érkezést délutánra, vagy kora estére, és akkor hamarabb lefeküdhetünk, és másnap kipihenten tárgyalhatunk. Ugyanakkor, ha ez nem megoldható, fontos, hogy az érkezést követően rögtön vegyük fel az ottaniak ritmusát: bármennyire is fáradtak vagyunk, ne dőljünk rögtön ágynak, ha a célállomásunkon fényes nappal van! Napközben is csak rövid, 45 perces délutáni alvást engedjünk meg magunknak, ha nagyon szükségünk van rá.

Ha nem tudunk aludni, semmiképpen se próbáljunk alkohollal vagy altatókkal „rásegíteni”, mert csak még jobban felborítják a ritmusunkat! A melatonin tartalmú készítmények szedése segíthet az elalvásban, azonban utazás előtt mindenképpen konzultáljunk a háziorvosunkkal, hogy biztonságosan alkalmazhatjuk-e!

Hasznos alkalmazások

Természetesen a mindig kéznél lévő okostelefonjaink az átállásban is tudnak segíteni. Még az utazás előtt érdemes beállítani az új időzónát, ezzel is szoktatva magunkat a megváltozott napirendhez, illetve több alkalmazás is a segítségünkre lehet.

A Timeshifter például egy amolyan órarendet készít számunkra: az új időzónának megfelelően értesít arról, ha ideje kávézni vagy lefeküdni. Ugyan fizetős alkalmazás, de hasznos lehet az Uplifter is, főleg, ha a munkánk miatt gyakran utazunk más időzónákba.

A fentieket betartva is érezni fogjuk a közérzetünkön, hogy valami változott, azonban így valószínűleg kevésbé terheli meg a szervezetünket az időzónákon való átlépés, és a teljesítményünkön sem lesz nyoma.


Megváltozott körülmények utazáskor, ezekre a járványügyi szabályokra figyeljen üzleti útja során: