Múlt héten jelentették be, hogy az Egyesült Államok novembertől feloldja az eddigi korlátozásokat, és újra lehetővé teszi a beutazást az oltott turisták számára. A régóta várt hír hatására megélénkült az érdeklődés az USA-ba szóló repülőjegyek iránt, amire a légitársaságok a járatszámok növelésével válaszoltak.

A bejelentés hatására nagyon rövid idő alatt megugrott a kereslet az amerikai repülőjegyek iránt: egy nap alatt ötszörösére nőtt a foglalások száma az Egyesült Államokba tartó járatokra. A British Airways közlése szerint 700 százalékkal emelkedett az amerikai városokba indított repülőjegy-keresések száma, a szintén brit Virgin Atlantic légitársaság szerint 91 százalékkal nőtt a foglalások száma a bejelentést követő órában, a Lufthansa pedig 40 százalékos emelkedésről számolt be. Ezek után nem meglepő, hogy az érintett légitársaságok is gyorsan reagáltak a kialakult helyzetre és sorra jelentik be a kapacitások bővítését, új járatok indítását.

A Lufthansa-csoport közleménye szerint az elmúlt héten egyes napokon háromszor annyi jegyet adtak el, mint egy héttel korábban. Egyes útvonalakon a kereslet megközelíti a járvány előtti szintet. A SWISS és a Lufthansa New Yorkba és Miamiba közlekedő járatain a legmagasabb a foglalások száma, a premium economy, business és első osztályra több jegyet adtak el mint 2019 azonos időszakában.

A megnövekedett keresletre reagálva a járatok gyors bővítését tervezik: Miamiba például a Lufthansa és a SWISS novembertől összesen napi három járatot fog indítani. A hagyományosan népszerű karácsonyi szezonban New Yorkba összesen heti 55 járatot működtetnek majd a Lufthansa-csoport légitársaságai az európai repterekről.

A KLM Királyi Légitársaság december 7-től újraindítja a Las Vegas-i és miami járatait az enyhítéseknek köszönhetően. Mindkét úti célra heti három Boeing 787-9 Dreamlinerrel közlekedő járatot üzemeltet majd Amszterdamból a holland nemzeti légitársaság. Azoknak az utasoknak, akiknek ezekre a desztinációkra korábban törölték a foglalását, a KLM ingyenes átfoglalást biztosít. A fenti két városon kívül a New Yorkba, Bostonba, San Franciscóba, Los Angelesbe, Chicagóba, Atlantába és Houstonba is indít járatokat a KLM a téli menetrendi időszakban.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, 20 hónapos beutazási korlátozás után novembertől Európai Unió schengeni területéről ismét be lehet utazni az USA-ba. Ehhez a WHO által elfogadott vakcinával (Pfizer, Moderna, Janssen, Astra Zeneca, Sinopharm) történt oltást kell igazolni, valamint a beutazás előtt három napnál nem régebbi PCR tesztet is fel kell mutatni az utasoknak.

Forrás: airportal.hu, Lufthansa, KLM