Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy milyen szabályok vonatkoznak jelenleg is a személyes részvétellel zajló üzleti rendezvényekre. Konferenciák, kongresszusok, kiállítások, szakmai programok szervezésekor ezeket kell figyelembe venni. Továbbá mutatjuk a Magyarországi Rendezvényszervezők és Szolgáltatók Szövetségének (MaReSz) részletes összefoglaló táblázatát.

Milyen feltételekkel lehet rendezvényeket tartani Magyarországon?

Zárt térben tartott egyéb eseményen (az üzleti/szakmai rendezvények is ide sorolandók) létszámtól függetlenül kizárólag védettségi igazolvánnyal lehet részt venni.

Szabadtéri rendezvények esetében 500 fő alatt bárki részt vehet (védettségi igazolvánnyal rendelkezők és nem rendelkezők is). 500 fő felett viszont szabadtéren is kötelező minden résztvevő számára az érvényes védettségi igazolvány.

A szabályok értelmében koronavírus ellen védett személynek az tekinthető, aki ezt a magyar hatóság által kibocsájtott védettségi igazolvány bemutatásával, vagy a védőoltást igazoló EESZT applikációval igazolni tudja. Külföldi résztvevők estén a Magyarország által elismert külföldi védettségi igazolás, illetve az oltottságot vagy felgyógyultságot igazoló uniós digitális Covid-igazolvány fogadható el.

Fontos információ, hogy a rendezvényekre való belépéskor a védettségi igazolványt nem lehet negatív PCR vagy antigén teszttel kiváltani.

Kivételt csak egyes kiemelt események jelentenek

Egyes kiemelt eseményeken, mint például az augusztus 20-i programok, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus vagy a FEI Négyesfogathajtó Európa-bajnokság, feloldották a védettségi igazolvánnyal való belépésre vonatkozó szabályokat, a többi, úgynevezett egyéb rendezvénykategóriába tartozó üzleti eseménynél, kiállításoknál, konferenciáknál és kongresszusoknál a korábbi szabályok változatlanul érvényben vannak.

Táblázat az egyes rendezvénytípusok látogatási feltételeiről

A MaReSz összeállított egy összefoglaló anyagot az érvényben lévő szabályozásról, táblázatba rendezve az egyes rendezvénytípusok szerint. Az üzleti rendezvények mellett kitér a kulturális és sportrendezvényekre, a magán- és családi rendezvényekre, valamint a zenés-táncos rendezvényekre is.

Forrás: maresz.hu, turizmus.com