Nyugodt szívvel jelenthetjük ki, hogy a 2020-as év sok szempontból teljesen más volt, mint az eddigiek, és igaz ez a munkahelyekre is. Talán nem túlzó azt sem kijelentenünk, hogy a Koronavírus-világjárvány nem csak a cégek költségvetésének és a projektek ütemtervének, hanem a munkavállalók lelkiállapotának sem tett jót. Éppen ezért valójában sohasem volt még annyira fontos a céges karácsonyi ünnepség megrendezése, mint a mostani időszakban.

A jelenlegi pandémiás időszak és a szigorú óvintézkedések megnehezítették a szervezők dolgát. Az eddigi jól bevált standard karácsonyi vacsorák helyét innovatív és kreatív ötleteknek kellett felváltaniuk, amelyeknek lebonyolítására az esetek túlnyomó többségében online kerülhetett sor. Mire volt érdemes figyelni a tervezés során, milyen technikai lehetőségek álltak rendelkezésre, és milyen programok közül válogathattak a szervezők? Ezekre a kérdésekre igyekszünk most válaszokat adni.

Melyek voltak az első lépések?

A szervezést illetően fontos volt eldönteni, hogy az online karácsonyi parti milyen típusú rendezvény legyen: egy interaktív esemény, ahol a résztvevők fontos szerepet játszhatnak az események alakulásában, vagy egy frontális rendezvény, ahol a jelenlévők inkább csak hallgatólagos résztvevői a karácsonyi bulinak. A budget meghatározása is kiemelten fontos szempont volt idén, hiszen mint tudjuk, sok cég számára hozott komoly pénzügyi nehézségeket a járvány.

Virtuális karácsony: milyen technikai lehetőségek voltak?

A home-office-ra kényszerült cégek előszeretettel álltak át a Zoom csevegő program használatára, amely kiváló helyszínéül szolgált a megrendezésre kerülő, virtuális karácsonyi buliknak is. Voltak azonban további kihívók is, amelyek közül választhattak a szervezők. A teljesség igénye nélkül: Cisco Webex, Google Meet, Skype, Discord vagy a Microsoft Team. Ezek az eszközök kiválóak voltak arra, hogy akár több helyszínt és szereplőt is összekapcsoljanak egyidejűleg. Lehetőség volt élő streamelésre, előre felvett anyagok lejátszására vagy akár ezek kombinációjára is.

Milyen virtuális programok közül lehetett válogatni?

A magyar és külföldi piacon is hódítottak idén az online térben megrendezésre kerülő csapatépítők, tréningek, játékok. Ez jó hír volt a karácsonyi partik szervezőinek, hiszen az elmúlt hónapokban több interaktív és frontális esemény ötleteivel is előálltak a piaci szereplők. Nézzünk meg ezek közül néhányat:

Online kvíz-est:

A műveltségi és interaktív kvízjátékok széles körben kedveltek voltak, hiszen egyszerű a lebonyolításuk, és a résztvevők is megtornáztathatják agytekervényeiket. Legyen szó általánosabb vagy specifikusabb kérdéskörökről egyaránt, mindenki részt tudott venni a játékban. A vérmesebb rendezők közül voltak olyanok, akik nyereményhez is kötötték a részvételt, ami így tovább erősíthette a versenyszellemet a csapatok között, fokozva ezzel az esemény hangulatát.

Szituációs gyakorlatok és szabaduló szobák:

A szituációs játékok, hasonlóan a kvízestekhez, szintén teljesen bevonták a résztvevőket az eseménybe. A kitalált gyakorlatoknak itt is csak a kreativitás szabhatott határt, hiszen bármilyen szituációs játék eljátszható az online térben.

A szabaduló szobák évek óta nagy kedvencei a szervezőknek, ha céges rendezvényről van szó. Idén sem volt ez másként, csak most a szabaduláshoz vezető út átkerült az online térbe. A többszereplős változatban módban egy telefon és számítógép segítségével kellett a csapattagoknak különböző történeteket megfejteniük, amelyek segítségével mindig egy lépéssel közelebb kerülhettek a végső szabadulást jelentő kulcshoz. Irónikusnak is mondhatnánk akár, hogy az idei év bezártsága után pont egy ilyen játékban tehették próbára tudásukat a résztvevők. 

Céline Dion a munkatársam:

Biztos mindenki tud mondani legalább egy olyan munkatársat, aki néha már az őrületbe kergeti az embereket azzal, hogy folyamatosan dudorászik és énekel munka közben. Azonban ez az év is rámutatott arra, hogy egy közös és önfeledt dalolászás karácsony alkalmával sokaknak okozott felüdülést és kellemes kikapcsolódást egyaránt. A bátrabbak még videóklippet is csináltak a közös műsorból.

Improvizációs színház:

Az improvizációs színházak létrejötte az elmúlt évek egyik nagy slágereseménye volt. A színészek egy szituációval indítanak, amelyhez a további instrukciókat a közönségtől kapják, majd ezek felhasználásával építik tovább a jeleneteket. Képzett moderátor tartotta kézben az eseményeket, és a megfelelő időpontban lehetőséget nyújtott az instruálásra éhes közönségnek a közbeszólásra. 

Online film-est:

A technikai feltételek adottak voltak ahhoz, hogy egy karácsonyi filmes dömpinggel szórakoztassák az összegyűlteket. Egy dologra azonban érdemes volt figyelni: a streamet szolgáltató gép megfelelően magas internet-sávszéleséggel kellett, hogy rendelkezzen, hiszen ki akart volna úgy belemerülni egy Bud Spencer-Terence Hill klasszikusba, hogy közben folyamatosan akadozott a kép?

Kész Átverés show online:

Voltak olyan cégek, amelyek egymás megviccelésében látták a felejthetetlen karácsonyi buli sikerét. Egy előre megszervezett átverésben vehettek részt az ötletgazdák, illetve viccelhették meg akár a vezetőséget és vica versa. Akár szereplőként, akár külső szemlélőként, felvételről visszanézve mosolyoghatott mindenki a produkción. 

Gasztronómiai és gasztrokulturális programok:

Semmiképp sem mehetünk el szónélkül a gasztroprogramok mellett. Az online térben is lehetőség volt a különböző kóstolók megszervezésére, amelyhez segítségül hívtunk az adott területhez kapcsolódó szakértőt. Bor-, kávé vagy akár egy szivar kóstoló? Mindegyik felkeltette a résztvevők figyelmét.

Legalább ugyan ilyen izgalmas programnak ígérkezett az online közös főzés is, amelyhez akár egy gasztro-celebritást is megnyerhettek maguknak a cégek. Karácsonyi halászlé, vagy esetleg egy sertésszűz saltimbocca klasszikus tiramisuval? A kérdés csak az, hogy marad-e valami a tányérokon az est végeztével?

Kézműves programok:

A karácsonyi céges ötletek egyik közkedvelt szereplője volt a mézeskalács díszítés. Hogy miért? Mert a hozzávalókat bárki könnyen beszerezhette, és a díszítésnél csak a csillagos ég szabhatott határt.  Voltak, akik a kész alkotásokat közönségszavazásra is bocsájtották, ezzel is inspirálva a résztvevőket, hogy szabadjára engedjék képzeletüket.

Pódium jellegű műsorok:

Nem csak az interaktív programokkal tudták a szervezők oldani az idei év feszültségét. Koncertre járni, bűvész showt nézni vagy egy stand-up előadást végighallgatni mindenki szeret, hiszen jókedvet hoznak az éterbe és 1-2 órára elfelejthetjük azt, milyen nehéz is volt az elmúlt időszak. Ha azonban a pénzügyi lehetőségek korlátozottak, és nem teszik lehetővé egy ismertebb humorista vagy zenekar megfizetését, akkor az előre felvett díjátadó a megoldás. Itt a vezetőség különböző kategóriákat hozhat létre, úgy mint az év dolgozója, az év legviccesebb dolgozója, a legrondább karácsonyi pulcsi tulajdonosa stb. Ez a fajta rendezvény egy bensőségesebb hangulatot teremtett a cég összes munkavállalója között, és lehetőség van együtt kiértékelni 2020 igencsak furcsára sikeredett évét.