A Magyar Turisztikai Program Alapítvány rendezvényekre vonatkozó korlátozások feloldását célzó javaslatával ugyan egyetért a MaReSz, azonban a szakmai rendezvényekre vonatkozó nyitást megsürgetnék.


A Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége (MaReSz) a turizmus.com szerkesztőségéhez eljuttatott közleményében azt írja, több fórumon is jelezte, hogy jelenleg nincs kiszámítható és egységesen értelmezhető kormányzati kommunikáció arra vonatkozólag, mikor és hogyan lehet ismét rendezvényeket tartani Magyarországon. A MaReSz elnöksége egyetért a Magyar Turisztikai Program Alapítvány (MTPA) előterjesztésével, hogy a szakmának világos és tervezhető kormányzati iránymutatásra van szüksége a rendezvényszervezés fokozatos újraindulási lehetőségeiről.

A MaReSz a jelenlegi nyitási tervben nehezményezi, hogy ha a védettségi igazolvánnyal színházba vagy moziba lehet menni, akkor egy konferenciateremben, szigorú higiéniai előírások mellett miért nem lehet szakmai konferenciát tartani. 

A szövetség javaslata szerint, a kisebb, beltéri, maximum 200 fős professzionális, szakmai vagy tudományos rendezvényeket a védettségi igazolvány birtokában, a mozikhoz és színházakhoz hasonlóan, engedélyeztetni kellene.

Továbbá azt is javasolja a MaReSz, hogy a kormány vonja vissza az általános rendezvénytilalomra vonatkozó rendeleteket, lehetővé téve a nagyobb létszámú kongresszusok, szakmai, tudományos, oktatási, továbbképző események, vásárok, kiállítások, roadshow-k megrendezését amennyiben az átoltottság eléri a 4,5 milliót. 

Az MTPA javaslatához hasonlóan a MaReSz is megalapozottnak tartja, hogy az 5 milliós átoltottságot elérve a megfelelő védelmi intézkedések, illetve a résztvevők védettségének igazolása mellett engedélyezzék a zenés-táncos események megvalósítását is.

A társaság nem győzi hangsúlyozni, hogy az üzleti rendezvények nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a gazdaság újrainduljon, köszönhetően az iparág multiplikátor hatásának. Az ágazatnak egy kiszámítható és tervezhető tervre van szüksége ahhoz, hogy a több mint 100 ezer embert foglalkoztató cégek túléljék a koronavírus-járvány negatív hatásait. A szövetség hisz abban, hogy a jól működő gazdasági élethez nélkülözhetetlen rendezvények megfelelő biztonsági előírások mellett, jól kontrollált körülmények között biztonságosan megrendezhetők.

Forrás: turizmus.com