Webinárium-sorozatunk 11. részének az Egyesült Királyságba történő utazás volt a témája. A magyar utazókra vonatkozó aktuális szabályokról, a BREXIT és a koronavírus-járvány okozta változásokról az Egyesült Királyság magyarországi nagykövetségét képviselő Mr. Matt Kirlew-vel Sztankóné Szabó Judit, a Weco-Travel értékesítési vezetője beszélgetett.

Az angol nyelvű online eseményről készült felvétel megtekinthető a lenti videóban, a webinárium részletes összefoglalója pedig az alábbiakban olvasható.

Covid-19: Aktuális járványhelyzet, megváltozott beutazási szabályok

A jelenlegi helyzettel kapcsoltban fontos kiemelni az Európában viszonylag magas oltottsági arányokat: az Egyesült Királyságban a 12 évesnél idősebb lakosságnál 80%-os a teljes oltottsági arány, míg az egy oltást kapottak aránya 88%, és a számok továbbra is emelkednek. Az elmúlt hónapokban az európai trendekhez hasonlóan azonban sajnos itt is nőtt az fertőzöttek és a halálesetek száma.

A beutazási szabályok az utazók védettségi státusza alapján kerülnek meghatározásra. A teljes védettséggel rendelkező látogatóknak az érkezés utáni második napon egy Covid-tesztet kell elvégezniük, amit az utazás előtt előre kell lefoglalniuk. Jelentős előrelépés, hogy már nemcsak a magasabb költséggel járó PCR-tesztet fogadják el, hanem az antigén- és lateral flow gyorsteszteket is. Az előzetesen megrendelt teszt hivatkozási számát fel kell tüntetniük a kötelezően kitöltendő „passanger locator form” elnevezésű online űrlap kitöltésekor. Azoknak, akik nem rendelkeznek teljes védettséggel, három nappal az utazás előtt el kell végezni egy Covid-19 tesztet, valamint előre meg kell rendelni további két tesztet az érkezés utáni második és nyolcadik napra. Ebben az esetben viszont kizárólag a PCR-típusú teszteket fogadják el. Emellett 10 teljes nap házikarantén is vár a védettséggel nem rendelkező látogatókra.

Jelenleg az Egyesült Királyság csak azokat a védőoltásokat fogadja el, amelyeket az EMA (Európai Gyógyszerügynökség) eengedélyezett, illetve – november 22-től – a WHO sürgősségi listáján szereplő oltóanyagokat is elfogadják. Ez magában foglalja a Sinovacot, a Sinopharm Beijing típusú vakcináját és a Covaxint. Az orosz Szputnyik V vakcinát azonban továbbra sem fogadják el.

A rendezvényekre, éttermek, kulturális és szabadidős helyszínek látogatására vonatkozó legtöbb helyi korlátozást idén nyáron feloldották Angliában, Skóciában, Walesben és Észak-Írországban egyaránt, ugyanakkor a zárt térben történő találkozókra vonatkozó egyes előírások továbbra is érvényben maradnak. Például néhány helyen kérhetik az új NHS Covid-igazolást, Londonban pedig a tömegközlekedés használatakor minden járaton arcmaszkot kell viselni. Mivel ezekről a rendelkezésekről helyi szinten döntenek, ezért az előírások az egyes országrészekben eltérőek lehetnek.

Kérdések a Covid-19 előírásokkal kapcsolatban

Mi történik, ha valakinek pozitív lett a 2. napon elvégzett tesztje?

Ha a második napon elvégzett lateral flow teszt vagy antigén teszt eredménye pozitív lett, akkor első lépésben PCR-tesztet kell végeznie az eredmény megerősítése érdekében. A PCR-teszt eredményéig karanténban kell maradni. Ha a PCR-teszt eredménye pozitív, akkor 10 teljes napig karanténban kell maradni, ahol a teszt elvégzésének dátuma a 0. napnak számít.

Várhatóak-e szigorítások a jövőben, ha tovább romlanak a fertőzöttségi adatok?

Nehéz előrejelezni, de elképzelhető, hogy a növekvő esetszámok miatt szigorítani fogják az előírásokat, és az oltatlanokra jelenleg vonatkozó szabályokat kiterjesztik mindenkire – ami lényegében visszatérés lenne a néhány hónappal ezelőtti helyzethez. Azonban ezt most nagyon nehéz megjósolni.

Milyen szabályok vonatkoznak az üzleti utazókra? Van-e valamilyen mentesség rájuk nézve?

Az üzleti utazókra vonatkozóan nincsenek külön előírások, így nincsenek mentességek. Mindenkinek ugyanazokat a szabályokat kell követnie, amelyek az oltási státuszon alapulnak.

Változások a Brexit után: kétoldali kapcsolatok, beutazási feltételek, hatás a turizmusra

A Brexit jelentős változásokat hozott az Egyesült Királyság és az európai partnerei közötti kapcsolatokban. Mivel az ország már nem része az uniós intézményeknek, így meg kell találniuk az együttműködés más módjait, de alapvető érdekük, hogy továbbra is erősítsék a kétoldalú kapcsolatokat a tagállamokkal, köztük Magyarországgal is. Több mint 150 000 magyar él az Egyesült Királyságban, másrészt pedig több mint ezer olyan brit vállalkozás van, amely jelen van Magyarországon, ezek több mint 55 000 embert foglalkoztatnak.

A beutazási feltételeket tekintve a legfontosabb újdonságot az jelenti, hogy az EU, az EGT és Svájc állampolgárai számára a legtöbb esetben a személyi igazolványt már nem fogadják el, az Egyesült Királyság határát csak tartózkodás teljes ideje alatt érvényes útlevéllel léphetik át. Ugyanakkor 6 hónapnál rövidebb időre továbbra is vízumkötelezettség nélkül utazhatunk a szigetországba akár szabadidős, akár üzleti céllal – ideértve többek között az üzleti találkozókat, rendezvényeket és konferenciákat. Viszont a látogatók nem vállalhatnak fizetett vagy fizetetlen munkát sem alkalmazottként, sem vállalkozóként, valamint nem vehetnek részt szakmai gyakorlaton sem. A személyazonosító igazolványt pedig már csak bizonyos esetekben fogadják el – például azok számára, akik az EU letelepedési rendszere alapján letelepedett vagy letelepedést megelőző státusszal rendelkeznek.

A Brexit miatt egyébként nem számítanak csökkenésre az Egyesült Királyságba érkező uniós turisták számában mivel a legtöbb látogató számára – azt leszámítva, hogy személyi igazolvány helyett érvényes útlevéllel kell rendelkeznie – nincs jelentős változás a beutazási követelményekben. Az esetleges csökkenést inkább a koronavírus-járvány hatásának tulajdonítják. Az Egyesült Királyság továbbra is nyitott, vendégszerető ország és Európa egyik legnépszerűbb turisztikai és üzleti célpontja – és ez nem fog változni a Brexit után sem.