21 hónap után idén novemberben az USA újra megnyitotta határait a Schengeni-övezet beutazói előtt. A Weco-Travel webinárium-sorozatának 12. részében erről a témáról beszélgetett az Amerikai Egyesült Államok Magyarországi Nagykövetségének munkatársaival Horváth Balázs, a Weco-Travel ügyvezetője. Vendégeink, Nathan Seifert (Senior Commercial Officer), Kenneth Wilcox (Consular Officer) és Virágos Csilla (Commercial Specialist) részletesen ismertették a jelenlegi helyzetet, valamint megválaszolták a felmerült kérdéseket. Az alábbiakban olvashatja összefoglalónkat az online eseményről.

Gazdasági kapcsolatok, negyedik hullám, átoltottság

A koronavírus-járvány okozta kényszerű lezárás ellenére elmondható, hogy a két ország gazdasági kapcsolata kiváló, a befektetések terén elsősorban az USA felől Magyarország irányába látható növekedés.

A negyedik hullám az ország különböző részein eltérő mértékben és időben jelentkezik. A koronavírus újonnan felfedezett omikron-változatát már észlelték az USA-ban, és egyre több államban jelenik meg. Vendégeink szerint ez nem kell, hogy okot adjon a pánikra, de fontos, hogy vizsgálják az új variáns hatását. Eddig 234 millió amerikai kapta meg legalább az első oltást, az átlagos átoltottság az ország egészét tekintve 60%-os, egyes államokban magasabb ez az arány (pl. Kalifornia, Florida, New York, New Jersey), máshol alacsonyabb (ilyen Georgia, Tennessee vagy Indiana).

Milyen szabályok vonatkoznak jelenleg az országba való utazásra?

Az összefoglalóban leírtak a webinar elhangzásának időpontjában, (2021. december 9-én) érvényben lévő beutazási információkat tartalmazzák, és nem minősülnek hivatalos tájékoztatásnak. A friss beutazási információkért kérjük látogasson el a Nagykövetség weboldalára vagy facebook-oldalára!

A koronavírus járvány kitörésétől, 2020 márciusától hosszú ideig – bizonyos kivételes eseteket leszámítva – a Schengeni zónából nem lehetett beutazni az Egyesült Államokba. Ez a szigorú korlátozás idén novemberben megszűnt.

Az országba történő beutazást alapvetően két feltételhez kötik: egyrészt a beutazónak teljes oltottsággal kell rendelkeznie, másrészt indulás előtt egy negatív Covid-tesztet kell felmutatnia.

Teljesen oltottnak az minősül, aki a teljes előírt adaggal beoltottak, olyan vakcinával amelyet vagy az amerikai FDA (Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal) vagy a WHO elfogadott. Az elfogadott oltóanyagok aktuális és részletes listája a CDC (Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ) weboldalán érhető el. A Magyarországon használt keleti oltóanyagok közül jelenleg az orosz Szputnyik V vakcina nem elfogadott az USA-ba beutazáskor, ugyanakkor a kínai Sinopharm igen.

Az indulás előtt elvégzett tesztelés szabályait december elején – pont az omikron megjelenése miatt – módosították: a jelenlegi előírások szerint a tesztet legkésőbb 1 nappal az indulás előtt kell elvégezni. (Korábban ez az időablak 3 nap volt.) Fontos kiemelni, hogy az indulás időpontja számít – ekkor kell az 1 napnál nem régebbi tesztet felmutatni. Ez az előírás az amerikai állampolgárokra és a külföldiekre egyaránt vonatozik.

Az oltottságról szóló igazolást elektronikus formában és papír alapú igazolvány formájában is be lehet mutatni, amennyiben az tartalmazza az oltás időpontját és a beadott vakcina típusát. Így az Uniós Covid-igazolvány és az egyes EU-tagállamok által kiállított dokumentumok – köztük a magyar védettségi igazolvány is – egyaránt alkalmasak az utazáshoz.

Kérdések és válaszok

Van-e valamilyen könnyítés az üzleti utazók számára?
Nincsenek külön szabályok az üzleti utazókra, ugyanazok az előírások vonatkoznak mindenkire, akár turistaként, akár üzleti céllal, akár tanulni érkezik az Egyesült Államokba.

Az antigén teszteket is elfogadják az utazás előtti ellenőrzésnél?
A CDC szabályozása szerint a PCR-tesztek mellett az antigén gyorsteszteket is elfogadják az ellenőrzéskor.

Elfogadják-e beutazáskor ha valaki átesett a fertőzésen? Vagy csak az oltás számít?
Alternatív lehetőségként az oltottság helyett azt is elfogadják, ha a beutazó igazolni tudja, hogy teljesen felgyógyult koronavírus-fertőzésből. Ehhez az előírásokban megfelelő hivatalos orvosi igazolás szükséges.

Érkezés utáni szabályok, helyi előírások

A határárlépés után a beoltott, negatív teszteredménnyel érkező rendelkező személyeknek nem áll fenn karanténkötelezettség. A CDC ezzel együtt javasolja a beutazóknak, hogy 2 nappal az érkezésük után végezzenek egy Covid-tesztet, azonban ez nem kötelező. Amennyiben a tesztjük eredménye pozitív, – vagy ha a betegség tüneteit észlelik magukon – akkor az érintettekre 5 napos elkülönítés vár.

A napokban megjelent sajtóhírek szerint felmerült az érkezés utáni hétnapos karantén elrendelése is, de végül a december eleji módosításokkal ennek a bevezetésére nem került sor. Nem lehet kizárni, hogy ha későbbiekben úgy alakul a járványhelyzet, újra előkerül ez a kérdés, de a jelen állás szerint ilyen előírás nem vonatkozik az utazókra.

A helyi járványügyi előírások tekintetében, mint például a maszkviselésre vonatkozó szabályok, lehetek kisebb-nagyobb eltérések a különböző államokban. Javasolt tehát utazás előtt az adott államra vonatkozó szabályozásnak utánajárni. Mivel ezeket a kérdéseket állami szinten szabályozzák,  nem is várható, hogy ezeket a későbbiekben összehangolják.

Várakozások, előrejelzések

Az EU-ból érkező utasforgalommal kapcsolatos várakozásokról elmondták, hogy a beérkező vízumkérelmek nagy számából ítélve a lassan, de biztosan vissza fog térni az Európa és az Egyesült Államok közötti utazók száma a járvány előtti szintre. A növekvő igények miatt mindenképpen tanácsos minél előbb megkezdeni a vízum ügyintézést azoknak, akik jövőre terveznek utazást az USA-ba. Az ESTA igénylésekor pedig azt tanácsolják az érdeklődőknek, hogy a nagykövetség weboldaláról indítsák a folyamatot, hogy elkerüljék a nem hivatalos oldalakkal kapcsolatos problémákat.

A Magyarország és az USA közötti esetleges új légitársasági összeköttetések kérdésére elmondták, hogy az elmúlt másfél év történései után biztosan jelentős kihívást is jelenthet egy új útvonal indítása. Mivel a keleti és nyugati parti városok, valamint az egyéb ikonikus úti célok nagy népszerűségnek örvendenek a magyar utazók körében is, a pandémia előtt szezonálisan üzemelő közvetlen járatok remélhetőleg minél újra fognak indulni. Ugyanakkor jelenleg ilyen irányú kezdeményezéssel nem találkoztak a Nagykövetség munkatársai.