Növekvő utazási kedvről számol be az European Travel Commission (ETC) felmérése: a válaszadók fele tervez utazást a következő 6 hónapban, ebből 52% választaná a repülős közlekedést.

Az ETC a napokban ismertette legutóbbi, 2020 november-decemberében végzett felmérésének eredményeit az európaiak utazási terveiről. A havonta elvégzett adatgyűjtés során több mint 5700 főt kérdeznek meg Európa 10 országából az utazással kapcsolatos terveikről, preferenciákról.

Növekvő utazási hajlandóság a tavaszi-nyári hónapokban

A legfrissebb eredmények erőteljes növekedést mutatnak 2021 második negyedévére: a megkérdezettek 32%-a tervez utazást az április-június közötti időszakban. Ez az arány 20%-kal magasabb, mint az előző havi felmérésben. A következő 6 hónapban pedig a válaszadók több mint fele utazna.

Az úti célok tekintetében az utazni vágyók 40%-a Európán belüli utazást tervez, Spanyolország, Olaszország Franciaország és Görögország a legnépszerűbb desztinációk. A válaszadók 36%-a az országhatárokon belül maradna, Európán kívüli úti célt pedig mindössze 13% jelölt meg.

A többség a szigorúbb biztonsági szabályok mellett

A túlnyomó többség (63%) szabadidős célú utazást tervez, ezen belül a városlátogatások, tengerparti pihenés és a kulturális célú utak aránya közel azonos. 21% rokonlátogatóba vagy ismerősökhöz utazna, és csupán 9%-as az üzleti utazók aránya. A közlekedési eszközök között a repülős utak vezetnek: 52% választaná a légi közlekedést, a saját kocsival való utazás előtt (32%).

Az ETC felmérése szerint az utazást tervezők inkább a szigorúbb szabályozás pártján állnak: a válaszadók kétharmada inkább érzi magát biztonságban és nyugodtnak, ha szigorú egészségügyi és biztonsági protokoll van érvényben a választott úti célján. 22% ugyanakkor azt állítja, hogy az ilyen szabályozás elrontja az utazás élményét.

Forrás: European Travel Commission