A Fehér Ház szeptember 20-ai bejelentése alapján az Amerikai Egyesült Államok módosítja a 2020-ban bevezetett beutazási korlátozást, és bizonyos feltételek mellett kivételt tesz az oltott utazókkal. Az enyhítés többek között a schengeni övezet országaira, így Magyarországra is érvényes.


Jeff Zients, a Fehér Ház koronavírus-munkacsoportjának vezetője szeptember 20-án osztotta meg a sajtóval az amerikai utazási terv első részleteit. Az enyhítés véget vet annak a 18 hónapos tilalomnak, amely a legtöbb, amerikai állampolgársággal nem rendelkező utazó Egyesült Államokba történő beutazását akadályozta.

A beutazás feltétele a koronavírus elleni teljes oltás és egy negatív Covid-teszt

A beutazóknak igazolniuk kell a teljes oltottságot, tehát, hogy legalább 14 napja felvették az immunitáshoz szükséges összes adagot a koronavírus elleni vakcinákból. Kétadagos esetében minimum 14 nappal a második oltás után, egyadagos esetén min. 14 nappal az egyetlen adag felvétele után.

A beutazáshoz egyelőre az Egyesült Államokban alkalmazási joggal rendelkező vakcinatípusokat ismerik el: Pfizer-Biontech, Moderna, Johnson&Johnson. A szövetségi egészségügyi hivatalok dönthetnek további védőoltások, például az Európában széles körben alkalmazott AstraZeneca, vagy például a Magyarországon is nagy számban alkalmazott kínai és orosz védőoltások elfogadásáról.

Az oltási feltételek teljesítése mellett a beutazóknak rendelkezniük kell egy maximum 3 napos negatív Covid-teszt eredménnyel is. (Frissítés: December 6-tól 1 napnál nem régebbi tesztet fogadnak csak el!) Emellett az utazás során kötelező lesz maszkot viselniük és a kontaktkutatás érdekében meg kell osztaniuk a telefonszámukat és email címüket a hatóságokkal.

Az új szabályok november elejétől érvényesek, ennél pontosabb dátumot még nem közöltek.

A beutazási feltételek teljesítését várhatóan már az induláskor igazolniuk kell az utasoknak, a járat fedélzetére történő belépés előtt.

Ennél pontosabb részleteket egyelőre még nem közöltek, például, hogy milyen tesztet fogadnak el, milyen formában lehet igazolni az oltottságot, várható-e a vakcinák körének kiterjesztése, vagy, hogy november melyik napjától érvényesek az új szabályok – ezekről később lehet döntés.

Felpöröghetnek a transzatlanti utazások

A novemberi időzítés az amerikai és európai légitársaságok számára is kiemelkedően fontos, hálaadáskor ugyanis rendkívül sokan repülnek, és így a karácsonyi időszakban is könnyebb lesz utazni az eddigihez képest.

A korlátozásokat még tavaly márciusban, Donald Trump elnöksége alatt vezették be a koronavírus-járvány miatt, ennek értelmében az USA állampolgárait, családtagjaikat, valamint kivételes esetben az üzleti úton lévőket kivéve senki nem léphetett be az Egyesült Államok területére akkor, ha a belépés előtti 14 napban az Egyesült Királyságban, vagy a schengeni övezetben voltak.

Az EU és az Egyesült Királyság viszont a nyár óta megengedi az oltott amerikaiaknak a beutazást, emiatt is indulhatott el több tengerentúli járat is a nyári csúcsidőszakban. Sokan már akkor kérték a Biden-kormányzatot, hogy hozzanak ugyanilyen lépéseket, hogy a transzatlanti utazás újra széles tömegek számára legyen elérhető.

A nagy légitársaságok, például a Lufthansa-csoport, az Air France-KLM és az International Airlines Group is jelentősen növelték az elérhető célállomások és járatok számát az Egyesült Államok felé.

Az Utazási és Turisztikai Világtanács (WTTC) szerint az Egyesült Királyságból és az EU-ból érkező látogatók visszafogadása az Egyesült Államokba létfontosságú lépés. Julia Simpson, a WTTC elnöke és vezérigazgatója elmondta: „Az EU-ból az Egyesült Államokba érkező látogatók 2019-ben több mint 35 milliárd dollárral, az Egyesült Királyságból érkező látogatók pedig több mint 11 milliárd dollárral járultak hozzá a gazdasághoz, ami jól mutatja, hogy a határnyitás mennyire fontos a nemzet gazdaságának. A WTTC már régóta követeli, hogy az USA nyisson újra. Kutatásaink azt mutatják, hogy a határok megnyitása az olyan kulcsfontosságú piacok, mint az Egyesült Királyság és az Európai Unió előtt, 198 millió dollárt pumpál vissza az USA gazdaságába minden egyes nap.”

Forrás: Reuters, Financial Times, Airportal, Turizmus.com