Közel egy hónappal a korábbi bejelentés után közzétették a határnyitás pontos dátumát és az oltottságra vonatozó előírások további részleteit.

Bejegyzés frissítve: október 26.

Még szeptember 20-án adtak hírt először arról, hogy beoltott utazók számára fel fogják oldani a 21 hónapja fennálló beutazási korlátozásokat, de a pontos dátumot csak most jelentették be. Múlt pénteken a Fehér Ház szóvivője, Kevin Munoz a twitteren megerősítette, hogy november 8-tól engedélyezett a beoltott utazóknak a belépés az Egyesült Államokba. A légi úton történő beutazás mellett közúti és vízi határokat is megnyitják.

Számos részletet hivatalosan még nem jelentettek be, de az előzetes hírek szerint a beutazás feltétele az amerikai hatóságok vagy a WHO által elfogadott vakcinával történt teljeskörű oltottság igazolása, valamint egy negatív koronavírus teszt (várhatóan PCR-teszt) felmutatása lesz. Az oltottságot az felszállás előtt, a check-in során kell majd igazolni, a teszt pedig 3 napnál nem lehet régebbi. (Frissítés: December 6-tól 1 napnál nem régebbi tesztet fogadnak csak el!) Várhatóan a 18 év alattiakra nem vonatkoznak majd az oltottási előírások.

A CDC (Amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ) azt is bejelentette, hogy a vegyes vakcinákkal oltott utazók is jogosultak a beutazásra. A CDC szerint „azok a személyek, akik az FDA (Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal), által jóváhagyott/engedélyezett vagy a WHO által sürgősségi felhasználásra felsorolt COVID-19 kétadagos sorozat két adagjának bármely kombinációjával rendelkeznek, teljes mértékben beoltottnak tekinthetők”. Az elfogadott vakcinatípusok: Moderna, Pfizer/BioNTech, Janssen, AstraZeneca, Sinopharm, Covishield, Sinovac. A további részleteket és a nemzetközi légi látogatókra vonatkozó előírásokat legkésőbb október 25-ig teszi közzé a CDC.

Az elmúlt hetekben a határnyitás hírére ugrásszerűen megnőtt a kereslet az Egyesült Államokba induló repülőjegyek iránt, amire válaszul a légitársaságok sorra jelentették be a kapacitások növelését és az új járatok indítását.

Forrás: Reuters


Frissítés (október 26.):

Helyi idő szerint október 25-én délután, a Fehér Ház közzétette a hivatalos elnöki rendeletet is a nyitással kapcsolatban, amely tartalmában megegyezik a múlt heti bejelentéssel, és néhány részlettel kiegészíti azt.

A rendelet szerint a légitársaságoknak lesz a kötelessége ellenőrizni, hogy az utasok rendelkeznek-e 72 órán belüli negatív teszteredménnyel, és legalább két héttel korábban a megkapták-e az utolsó adag vakcinát.

Emellett megerősítik, hogy a 18 év alatti gyerekek, valamint azok, akik egészségügyi okból nem kaphatnak oltást, immunizálás nélkül is beléphetnek az országba. Ugyanakkor nekik indulás előtt legfeljebb 24 órával készült negatív COVID-tesztet kell felmutatniuk.


Frissítés (december 6.):

December 6-tól változott az indulás előtti tesztelés szabályzata: 3 nap helyett már csak 1 napnál nem régebbi negatív Covid-19 tesztet fogadnak el. Ezt a beszálláskor kell az utazóknak felmutatni. Az ellenőrzésnél a PCR- és az antigén teszteket egyaránt elfogadják.

Hivatalos linkek: