Hírek

Magyarország zöld zónába került ECDC járványtérképn

Zöld zónába tudott kerülni Magyarország az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) járványtérképén – igaz, ehhez besorolási kritériumok enyhítésére is szükség volt.

A múlt hétig az előző két hét százezer lakosra vetített új fertőzés számának 25 alatt kellett lennie ahhoz, hogy 4 százalékosnál jobb pozitív tesztarány mellett a zöld zónába jusson egy ország. Azóta viszont átdolgozásra került a rendszer, és így elég már 50 alá menni a legjobb besoroláshoz. Ennek a változtatásnak köszönhetően Magyarország és számos európai ország is átkerült a zöld kategóriába.

Az átsorolás következményeképpen a magyar, nem védett turisták is örülhetnek: jövő hét hétfőtől két népszerű nyári úti cél, Horvátország és Spanyolorszáh is megnyílik előttük.

A horvát szabályozás szerint, a zöld zónákból érkező turisták szabadon beutazhatnak az országba, nincs szükség a védettséget igazoló dokumentumokra. Spanyolország az ECDC-térkép szerint alakítja ki a kockázatos országok listáját, így a magyar turistákkal szemben is feloldásra kerültek a speciális koronavírus szabályok. 

Forrás: forbes.hu