Az EU-s utazási korlátozások összehangolására és enyhítésére tett javaslatot az Európai Bizottság hétfőn, de a tagállamok döntik el, hogy elfogadják-e és alkalmazzák-e ezeket az uniós ajánlásokat.

A javaslatokkal szeretnék elősegíteni már az egységes uniós Covid-igazolvány bevezetése előtt az EU-n belüli szabad mozgást.

Ha az uniós kormányok jóváhagyják a Bizottság útmutatásait, július helyett már június közepétől egyszerűsített feltételekkel lehet utazni Európában.

Összehangolnák a tagállamok különböző intézkedéseit

A Bizottság azt javasolja a tagállamoknak, hogy teszt- és karanténkötelezettség nélkül engedélyezzék az olyan uniós állampolgárok beutazását, akik legalább 14 napja megkapták az összes előírt oltást az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinák – azaz Pfizer–BioNTech, Moderna, AstraZeneca vagy Johnson & Johnson – valamelyikéből. A védettség igazolásához nem kellene feltétlenül az uniós Covid-igazolvány, de a dokumentumon fel kell tüntetni a vakcina típusát és mindkét oltás időpontját.

Az oltottak mellett, azoknak is szabad utazást javasol az uniós intézmény, akik felépültek a koronavírus fertőzésből – ehhez egy 180 napnál nem régebbi pozitív PCR-teszt lenne csak szükséges. Ugyanakkor a tagállamoknak fel kellene menteniük a karantén-kötelezettség alól azokat is, akik 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel vagy 48 órán belül végzett antigén gyorsteszttel rendelkeznek a beutazáskor.

Ezenkívül az Európai Bizottság szerint a 6 év alatti gyerekeket nem kellene tesztelni, és a szülők felmentése a karantén-kötelezettség alól a gyerekekre is ki kell, hogy terjedjen.

Egy „vészfékmechanizmusra” továbbra is szükség lehet

A testület szorgalmazza a járvány kockázata miatt érintett területekre vonatkozó közös kritériumok felülvizsgálatát, illetve egy „vészfékmechanizmus” bevezetését az új vírusmutánsok előfordulása esetén. Amennyiben ismét romlik a járványhelyzet, vagy a vírusmutánsok aggasztó mértekben terjednek, a tagállamoknak újra be kellene vezetniük az utazásokra vonatkozó korlátozásokat.

Javasolatuk szerint az alacsony kockázatú területekről történő beutazást nem kellene korlátozni. Ugyanakkor a magas kockázatú területekről történő beutazás esetében továbbra is indokoltak a tesztelési- és karanténkorlátozások fenntartása.

Forrás: hvg.hu | portfolio.hu