Az elmúlt időszakban számos légitársaság bővítést jelentett be a Budapestet is érintő járathálózatán, ami a járatok sűrítésével megnövelt kapacitásokban és új összeköttetések létrehozásában is megnyilvánul. Összegyűjtöttük a részleteket!

Hetente 155 budapesti járattal tervez a Lufthansa-csoport a nyári menetrendben

Megközelíti a 2019-es kínálatot a Lufthansa-csoport légitársaságai által kínált kapacitás a budapesti útvonalak esetében. A csoporthoz tartozó 5 légitársaság heti 155 járatot üzemeltet majd, összehasonlításként: 2019-ben 178 volt.

A Lufthansa Budapestre Frankfurtból és Münchenből közlekedik nyáron, előbbi városba 35, utóbbiba 31 járat lesz elérhető, ez összesen 66 alkalmat jelent, míg a járvány előtt 78 volt elérhető. Májustól pedig újraindítják a Debrecen-München járatot is, ami hetente négyszer, hétfőn, szerdán, pénteken és vasárnap biztosít kiváló csatlakozást a Németországon belüli, az európai vagy az interkontinentális járatokra.

A Eurowings repülőgépei Kölnnel, Düsseldorffal, Hamburggal és Stuttgarttal kötik össze a magyar fővárost, összesen hetente 36 alkalommal, ez a szám 2019-ben még 39 volt. Kölnbe 6, Düsseldorfba 13 (ez megegyezik a járvány előtti kapacitással), Hamburgba 6, Stuttgartba 11 járat érhető el hetente.

A Swiss Zürichbe közlekedik majd összesen hetente 20-szor, ez csak eggyel kevesebb, mint a járvány előtt, a Brussels Airlines heti 12 járatot indít Brüsszel és Budapest között, 7-tel kevesebbet a 2019-eshez képest.

A nyári menetrend kezdete előtt 2022. március 2-től hetente tizenegyszer, új időpontban repül az Austrian Airlines Bécs és Budapest között, ezzel kiváló átszállási csatlakozást biztosítva a bécsi átszálló utasoknak mind az európai, mind az interkontinentális járatokra. Az útvonalon Embraer  E95-ös típusú gép közlekedik 102 férőhellyel, üzleti és turista osztályos kialakításban.

Forrás: airportal.hu

Bővíti a Budapestről csatlakozással elérhető transzatlanti járatkínálatát az Air France

A járvány előttihez, 2019-hez képest 20 százalékkal több járatot kínál idén a nyári menetrendi időszakban az Air France az Egyesült Államokba, mivel újraindulnak az Orly és New York, valamint a Charles de Gaulle és Denver, illetve Dallas közötti járatok is.

A francia légitársaság az Egyesült Államok tavaly év végi határnyitása óta folyamatosan növelte az elérhető járatok számát a transzatlanti piacon, ahol most is a legtöbb hosszútávú összeköttetést biztosítja. Jelenleg 11 célállomás: Atlanta, Boston, Chicago, Detroit, Houston, Los Angeles, Miami, New York-JFK, Seattle, San Francisco és Washington érhető el, a járvány előttihez képest 90 százalékos kapacitással.

A nyári időszakban azonban az Air France tervei szerint még tovább emelkedik a felkínált ülőhelyek száma: március 27-től újraindul a Párizs-Orly és New York-JFK közti összeköttetés, az útvonalon naponta indulnak el a járatok, Boeing 777-200-assal. Ez azt is jelenti, hogy JFK-re már Charles de Gaulle-ról és Orly-ról akár naponta összesen 7 járat is elérhető lesz március végétől. Ugyanezen a napon indulnak el a Charles de Gaulle és Dallas közti járatok is, a texasi városba hetente ötször (hétfőn, szerdán, pénteken, szombaton és vasárnap) lehet eljutni az Air France Boeing 777-200-asaival. Denverbe a nyári időszakban lehet majd eljutni, hetente 3 járattal (szerda, péntek, vasárnap) május 4-től, ezeket Boeing 787-9 Dreamlinerekkel teljesítik.

Ezekkel az új járatokkal együtt a nyári csúcsidőszakban 14 amerikai célállomás lesz elérhető az Air France hálózatában, hetente közel 200 járat repül majd a két ország között, ami 20 százalékkal több, mint 2019-ben.

Forrás: airportal.hu

Újra elérhető lesz Hurghada közvetlen járattal

Az Egyptair tovább növeli Budapestről közlekedő közvetlen járatainak számát. A már meglévő heti két Budapest-Kairó járat mellé március 13-tól kezdve a légitársaság heti két közvetlen járatot fog üzemeltetni Budapest és a közkedvelt nyaralóhely, Hurghada között.

Az új közvetlen járatok szombatonként és vasárnaponként fognak közlekedni a két város között a légitársaság modern Airbus A220 típusú gépeivel.

Forrás: repjegy.hu

Járatsűrítés az El Al Tel Aviv – Budapest útvonalán

Az izraeli légitársaság január elején indította újra budapesti járatait, márciustól heti hat járatra bővít, áprilistól pedig a nyári menetrendre már heti 7 El Al járat lesz elérhető Budapest és Tel Aviv között. A légitársaság a jövőben szeretne tovább bővíteni, így kilátásba helyezték, hogy június és október között heti nyolc járatra növelnek.

A december 22-i kényszerű leállásig az El Al kiugró forgalmat produkált: heti hat járatuk közlekedett Tel-Aviv és Budapest között, 80 százalék fölötti kihasználtsággal. Más légitársaságok is repülnek a két ország között, ez idáig túlnyomó többségben izraeli utasokkal. Ezzel a Tel-Aviv–Budapest útvonal a Budapest Airport egyik legjobban teljesítő útvonala.

Ugyanakkor a pandémiát megelőző időszakhoz képest összességében kevesebb mint a felére esett vissza az El Al forgalma, úgyhogy az előttünk álló hónapok bőven rejtenek növekedési lehetőséget.

Forrás: turizmus.com

A Transavia France újraindítja Budapest-Nantes járatát

Az Air France-KLM csoport kötelékébe tartozó Transavia France újra elindítja járatait a Budapest Nantes útvonalon. A járatok március 28-tól fognak indulni, és július valamint augusztus kivételével a nyári menetrend végéig közlekedni fognak a két reptér között. Hetente két alkalommal, hétfőn és pénteken lehet majd a légitársaság járataival repülni Nantes városába. A Transavia France ezzel harmadik magyarországi útvonalát nyitotta meg, hiszen már Lyonból és Párizs-Orly-ból is üzemeltet járatokat Budapestre.

Forrás: repjegy.hu

62 útvonalat kínál a Ryanair a nyári menetrendben

A Ryanair bejelentette a 2022-es nyári menetrendi kínálatát: nyolc ferihegyi bázisú géppel 62 útvonalat kínál a magyar fővárosból, hetente több mint 500 járattal.

A fapados légitársaság nyolc, már korábban bejelentett, új útvonalon repül Budapestről, az idei nyári menetrendben már Stockholm (Arlanda), Bournemouth, Köln, Krakkó, Kaunas, Riga, Shannon és Torinó is szerepel a kínálatban. Ezen kívül a légitársaság megnöveli a járatsűrűséget olyan kedvelt nyaralóhelyekre, mint Athén, Korfu, Barcelona, Malaga, Palma és Páfosz.

A légitársaság összesen 62 útvonalon kínál több mint 500 járatot hetente Budapestről, ez 150-nel több, mint 2019-ben, a járvány előtti nyáron.

Forrás: airportal.hu