2022 harmadik hónapjának utasszáma már meghaladta a 796 000-et is. A februári utasadatokkal összehasonlítva ez közel 30%-os növekedés, míg a tavalyi év azonos időszakát nézve 1170%-kal erősödött az utasforgalom – áll a repülőtér üzemeltető közleményében.


Beköszöntött a tavasz: folyamatosan nő a forgalom

A budapesti repülőtérről elérhető desztinációk száma elérte a járvány előtti szint több mint 80%-át. Jelenleg 91 városba lehet közvetlen repülőjárattal eljutni Budapestről, 29 légitársaság kínálatában. 2019-el összehasonlítva több, korábban nem elérhető város is feltűnik a budapesti repülőtér menetrendjében, többek között Abu Dhabi, Akaba, Kaunas, Lappeenranta, Málta, Shannon és Torino. Az utasforgalmi adatok alapján márciusban Tel Aviv, London és Dubai voltak a legnépszerűbb úticélok.

Márciusban is újra jelentős mennyiségű légiárut kezelt a BUD Cargo City. Az év harmadik hónapjában 19 786 tonna áru fordult meg a budapesti repülőtér légiárukezelő központjában, amely 32.8%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

Újabb helyi fejlesztéseket támogat a Budapest Airport

A Budapest Airport elkötelezett a társadalmi felelősségvállalás, különösen a repülőtér szomszédságában lévő önkormányzatok és lakosok támogatása mellett. A légikikötő az elmúlt években is folyamatosan segítette több kerületi és helyi intézmény, óvoda és iskola fejlődését, közterületek megújulását.

A XVIII. kerületi Martinovics téri közpark felújítását az elmúlt időszakban bonyolította Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata. A repülőteret üzemeltető Budapest Airport és többségi tulajdonosa, az AviAlliance összesen több mint 7 millió forinttal (19 000 euró) támogatta a projektet, utcabútorokat és új játszótéri játékokat vásárolva. Az elkészült közpark remek kikapcsolódási lehetőséget nyújt a helyi családoknak, és nyugodt találkozási pontként szolgálhat a természetet kedvelőknek is.

Megújult továbbá a Vecsési Sportpálya étkezőhelyisége is, amely évtizedek óta szolgálja ki a lelkes szurkolókat, sporteseményre kilátogatókat a városban. A Gól büfét szinte minden vecsési lakos jól ismeri, évtizedek óta hozzátartozik a focimeccsek élményéhez a 90-es évek hangulatát idéző épület. A büfében felújításra került a vendégtér, a konyha és a raktár is új külsőt kapott, valamint kicserélték a nyílászárókat és a burkolatokat is, így a tavaszi idény első hazai mérkőzésén már a megújult étkezőhelyiségben ünnepelhették a gólokat a szurkolók és a játékosok. A felújítást a Budapest Airport támogatta, 15 millió forint értékben.

Üllő városában a helyi önkormányzat egy interaktív játszótér kiépítésén dolgozik, amelyet a Budapest Airport is szponzorál. A tematikus kültéri játszóparkon belül egy „Mini Budapest Airport” létrehozását támogatja a repülőtér-üzemeltető 30 millió forint értékben. A repülőtéri hangulatot megelevenítő játszótéren emblematikus épületek és eszközök kapnak majd helyet, mint például az ikonikus irányítótorony és repülőgépek.

A budapesti repülőtér üzemeltetője iparűzési és helyi adók révén évente több milliárd forinttal járul hozzá az önkormányzatok bevételeihez és a közösségi beruházásokhoz; a társasági adóból adható támogatásokat pedig felelősen, a helyi közösségek igényeit szem előtt tartva osztja el.

Forrás: bud.hu