Új koronavírus-mutáns ütötte fel a fejét Dél-Afrikában, mely komoly pánikot okozott a világ több országa és a WHO részéről egyaránt. Az omikron elnevezésű szupervariánsról eddig csak keveset lehet tudni, ez a bizonytalanság pedig arra sarkalt több országot is, hogy szigorítsa belépési protokolljait a külföldi turistákkal szemben.


Magyarország

Szombat délután jelent meg a Magyar Közlönyben az a rendelkezés, miszerint a dél-afrikai régióból hazaérkező, vagy az érkezésüket megelőző két hétben a térségben járó magyaroknak is kötelező karantént írnak elő.

A hétfőtől hatályba lépő szabályozás hét országra terjed ki: a Botswanai Köztársaságra, a Dél-afrikai Köztársaságra, a Szváziföldi Királyságra, a Lesothói Királyságra, a Mozambiki Köztársaságra, a Namíbiai Köztársaságra, valamint a Zimbabwei Köztársaságra.

A kormányrendelet határozata szerint a fent felsorolt térségekből hazatérő magyarok az országba történő belépéskor egészségügyi vizsgálaton eshetnek át. Amennyiben a vizsgálat során felmerül a gyanúja a koronavírus fertőzöttségnek, az illetőt kijelölt vagy hatósági házi karanténra kötelezik. Azonban akkor is 14 napos hatósági házi karanténba kerülnek a térségből érkező magyarok, ha az egészségügyi vizsgálat nem állapítja meg a fertőzés gyanúját.

A felsorolt országokból főszabály szerint nem magyar állampolgár nem léphet be, csak meghatározott esetekben.

Izrael

Az izraeli kormány első rendelkezéseként Egyiptomot és Marokkót leszámítva az összes afrikai országot tiltott listára tette, ahonnan csakis az izraeli állampolgárok térhetnek vissza. Vasárnaptól azonban a tiltó rendelkezést tovább szigorították, melynek hatására az országba történő beutazást 2 hétre teljesen betiltották. A kormány további intézkedés gyanánt kötelező 3 napos karantént írt elő minden beoltott izraeli állampolgár részére, míg az oltatlanoknak 7 napot kell majd kötelezően karanténban tölteniük.

Koronavírus oltópont Izraelben

Marokkó

Az észak-afrikai ország 2021. november 29-től két hétre felfüggesztette a világ bármely tájáról érkező légi járatok számát, köszönhetően annak is, hogy jelenleg Marokkóban az egyik legmagasabb az igazolt fertőzések aránya Afrikában.

Japán

Kisida Fumio japán kormányfő bejelentése szerint 2021. november 30-tól előreláthatólag 1 hónapra lezárja határait az ország. A hazatérő japán állampolgárokra és a Japánban élő külföldi állampolgárokra két hét karantén vár, függetlenül attól, hogy be vannak-e oltva.

A japán kormány több országra nézve még szigorúbb óvintézkedéseket léptetett életbe: azoknak, akik nemrég Angolában, Botswanában, Eswatiniben, Lesothóban, Malawiban, Mozambikban, Namíbiában, a Dél-afrikai Köztársaságban, Zambiában, Zimbabwében jártak, a karantén első tíz napját hatósági karanténban kell tölteniük.

A Nagy-Britanniából, Izraelből, Olaszországból és Hollandiából érkezőkre hat nap karantén vár, szintén egy hatóságilag kijelölt létesítményben. Az Ausztráliából, Ausztriából, Belgiumból, Csehországból, Dániából, Franciaországból, Németországból, Hongkongból, valamint a kanadai Ontario tartományból beutazóknak pedig három napra kell karanténba vonulniuk.

Ausztrália

Az omikron koronavírus-variáns okozta bizonytalanság miatt az ország még sem fogja végrehajtani azon tervét, hogy december 1-jén megnyitja határait a diákok és a szakképzett vendégmunkások előtt. Így a már több, mint 20 hónapja tartó lezárás tovább folytatódik az országban.

Nagy-Britannia

Boris Johnson brit miniszterelnök bejelentette, hogy a külföldről érkező utazóknak ismét PCR-tesztet kell elvégezniük az Angliába történő beutazáshoz, és a negatív teszteredmény megérkezéséig a beutazóknak tartózkodási helyükön elkülönítésben kell maradniuk. A PCR-tesztet az angliai érkezés utáni második nap végéig kell elvégezniük a beutazóknak.

Johnson azonban kitért arra is, hogy kormánya nem fogja ismét leállítani a külföldi utazásokat.

Forrás: startlap.hu