Mutatjuk az elmúlt napok fontosabb szakmai híreit: utazás, nyaralás, légiközlekedés, járvány, zöld hírek. Böngéssze át heti hírösszefoglalónkat!

Nemzetközi utazás

Ezek a kockázati tényezők befolyásolják leginkább a világ turizmusát: A fogyasztói bizalom csökkenése, az infláció növekedése, az orosz és az ukrán piac kiadásainak csökkenése, a hagyományos és a feltörekvő úti célokra gyakorolt hatás – többek között ezekkel a következményekkel is járhat az ukrajnai háború turizmusra gyakorolt hatása a UNWTO jelentése szerint. (turizmus.com)

További hírek:

Légiközlekedés

Törölték a repülőjáratát, vagy órákat késett? Elmondjuk, hogyan kaphat segítséget vagy kártalanítást: Hetek óta tart a káosz az európai repülőtereken, a hétvégén a Ryanair spanyol személyzete jelentette be, hogy júliusban 12 napot sztrájkolnak. A jellemzően a földi kiszolgáló személyzet hiánya miatt kialakult torlódások, késések, járattörlések már Ferihegyet sem kímélik. Az utasok közül azonban még mindig kevesen tudják, hogy törlés, késés vagy akár megtagadott beszállítás esetén milyen jogaik vannak. Mikor jár a szállodai elhelyezés, milyen esetben kaphatunk transzfert, vagy akár több száz euró kártalanítást – Salamon András jogi tanácsadó segítségével minden lehetőséget végigvettünk. (hvg.hu)

További hírek:

Koronavírus

Visszatér a kötelező maszkviselés, ezek az országok már el is kezdték bevezetni: Emelkednek az esetszámok, egyre többen térnek vissza az épphogy feloldott szabályozáshoz. Nemrég Olaszország is szigorított, szerdán pedig arról érkezett hír, hogy Nizzában ismét kötelező a száj és az orr eltakarása a tömegközlekedési járműveken, miután Franciaországban negyedik hete emelkednek a napi esetszámok. (roadster.hu)

További hírek:

Zöld hírek

Tavaly még hatalmas volt az ózonlyuk, de ha minden jól megy, 20 év múlva végleg eltűnhet: 24,8 millió négyzetkilométeresre nőtt tavaly október 7-én, 2021-es maximumakor az Antarktisz feletti ózonlyuk, ami szinte pontosan Észak-Amerika teljes területének felel meg. A ózonréteg ilyen mértékű elvékonyodása, ráadásul 32 évvel az ózonroncsoló freonok használatát kivezető montréali jegyzőkönyv megjelenése után, jól mutatja az emberi tevékenység bolygónkra gyakorolt hatásának mértékét és tartósságát. (qubit.hu)

További hírek: