Az Európai Utazási Bizottság (ETC – European Travel Commission) friss felmérése szerint az európai országok lakosainak 68 százaléka tervez utazást a következő fél évben.

A nemzeti turisztikai marketingszervezetek európai ernyőszervezete tavaly szeptember óta havonta felméri tíz európai ország (Németország, Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Olaszország, Belgium, Svájc, Spanyolország, Lengyelország és Ausztria) lakosainak utazási hajlandóságát és motivációit. A legfrissebb felmérés szerint a megkérdezettek 68 százaléka tervez utazást a következő fél évben.

Az utazni vágyók 53 százaléka egy másik európai országot keresne fel, 35 százalékuk pedig a saját országában utazna. Belföldön az 54 éven felüliek 44 százaléka, az ennél fiatalabbaknak csak 27 százaléka maradna.

Az utazási elképzeléseit egyre több európai valósítja meg, de az előző felméréshez képest 20 százalékkal többen tartanak attól, hogy a kiválasztott úti célban emelkedik a fertőzések száma.

Csupán a megkérdezettek 17 százaléka válaszolta azt, hogy nem akar sehova utazni, 15 százalékuk pedig még nem volt biztos benne, hogy akar-e.

54 százalékuk azt mondta, hogy a Covid-19 elleni védőoltások miatt optimistábbak az utazási terveiket illetően, mint eddig. A digitális uniós védettségi igazolványoktól 57 százalékuk várja azt, hogy könnyebbé válik az utazások tervezése és kivitelezése.

A bizonytalankodók 18 százaléka a karantén-intézkedésektől, 16 százaléka a nyaralóhelyen esetlegesen növekvő fertőzésszámoktól, 15 százaléka pedig a helyszíni korlátozásoktól tart.

Forrás: Turizmus.com, European Travel Commission