Ezzel egyidőben pedig a külgazdasági és külügyminiszter tárgyalásokat folytat a védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról. Szijjártó Péter pénteki bejelentése alapján két országgal, Szerbiával és Montenegróval már sikerült is kétoldalú megállapodást kötni a védettséget igazoló kártyák elfogadásáról.

A 2021. április 29., csütörtöki Magyar Közlönyben jelentek meg a koronavírus ellen védett személyek utazásával kapcsolatos rendelkezések, melyek már a korábban feltételként kommunikált 4 millió beoltott személy elérése előtt, 29-e 23 órától hatályba is léptek.

A 2020 őszén bevezetett szabályok szerint a külföldről hazatérőknek tíz napos karanténba kellett vonulniuk, amelyet csak két negatív PCR-teszt eredménnyel lehetett kiváltani. A szigorú rendelkezés alól számos kivétellel mentesülni lehetett, például az üzleti utasokra vonatkozóan.

A karantén alól mentesülők köre most a védett személyekkel bővült.

A járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 (VIII. 30.) kormányrendeletben foglaltak az alábbi kivételekkel egészültek ki (a rendelet hatálya alól mentesül):

  • az a személy, aki a határátlépés során a koronavírus elleni védettségét a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021 (II. 12.) kormányrendelet szerinti hatósági igazolvány (védettségi igazolvány), valamint a védettségi igazolványon feltüntetett személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány felmutatásával igazolja (személyi igazolvány, útlevél), valamint
  • az a személy, aki olyan ország által kiállított védettségi igazolással rendelkezik, amely a védettségi igazolások kölcsönös elfogadásáról szóló kétoldalú megállapodást kötött Magyarországgal, és az ezen ország által a részére kiállított koronavírus elleni védettséget igazoló hatósági igazolvány felmutatásával a koronavírus elleni védettséget igazolja.

Azaz mostantól a világ bármely országából karanténmentesen és kötelező tesztelés nélkül térhetnek vissza Magyarországra az érvényes magyar védettségi igazolvánnyal rendelkező magyar állampolgárok. A külföldi állampolgárok esetében viszont csak olyan ország által kiállított védettségi igazolást ismer el Magyarország, amellyel ezek kölcsönös elfogadásáról szóló kétoldalú megállapodást kötött a külpolitikáért felelős miniszter.

Tárgyalnak a védettségi igazolások kölcsönös elfogadásáról

A tegnap megjelent kormányrendeletben „felhatalmazást kap a külpolitikáért felelős miniszter, hogy a határrendészetért felelős miniszterrel egyetértésben, rendeletben állapítsa meg azon államokat, amelyek érvényes, a védettségi igazolások kölcsönös elfogadásáról szóló kétoldalú megállapodást kötöttek Magyarországgal.”

Orbán Viktor miniszterelnök reggeli rádióinterjújában elmondta: „A vakcinák származása alapján senkit nem érhet hátrányos megkülönböztetés az utazások során, a kínai vakcinával beoltottak is szabadon utazhatnak nyáron. Az uniós vakcinaigazolvány vagy lesz, vagy nem, ha lesz is, csak hetek, de inkább hónapok múlva, és mi erre nem akarunk várni. Addig használjuk a nemzeti igazolványunkat és kölcsönösségi alapon megállapodásokat kötünk a szomszédokkal.”


Forrás: Magyar Közlöny, koronavirus.gov.hu, mtu.gov.hu, airportal.hu
Borítókép forrása: heol.hu