Az Európai Bizottság – tekintettel a koronavírus-járvány ismételt felerősödésére – csütörtökön javaslatokat tett az unión belüli biztonságos és szabad mozgásra vonatkozó szabályok módosítására. A tervezet alapján január 10-től a magyar utazókat is érintő, jelentős változások jöhetnek az EU-s Covid-igazolványokban és a tagállamok közötti utazási szabályokban.


A november 25-én Brüsszelben bemutatott javaslatcsomag főbb elemei az alábbiak:

  • Az új uniós utazási és karantén szabályrendszer szakítana a jelenleg használatos országalapú megközelítéssel és helyette az egyes EU-s állampolgárok státusza lenne a fontos az utazási szabályoknál. Így tehát nem az számítana elsődlegesen például a karantén kötelezettségnél, hogy honnan (mennyire fertőzött országból) érkezik az adott személy, hanem az számítana, hogy mi a státusza a Covid kapcsán, azaz van-e érvényes Covid-igazolványa (oltott-e, vagy felgyógyult, vagy friss negatív tesztet tud felmutatni).
  • Az érvényes uniós Covid-igazolvánnyal rendelkező személyekre nem vonatkozhatnak további korlátozások, például tesztek vagy karantén, függetlenül attól, hogy az EU-n belülről honnan indulnak.
  • Azt javasolják továbbá, hogyaz elsődleges oltási sorozat befejezését követő9 hónapig legyen érvényes az igazolás és csak az ismétlő oltással lehessen meghosszabbítani. Vagyis a második oltástól számítva 9 hónapig van ideje felvenni az ismétlő oltást, ha valaki a nemzetközi utazáshoz is használt érvényes uniós Covid-igazolványt szeretne.
  • A javaslat alapján, az uniós koronatérképen a jelenleg is használt színkódok megmaradnának (zöld, sárga, vörös, sötétvörös), de az ECDC új módszertanával határoznák meg azokat; az új fertőzéses esetszámokon túl az átoltottság szintjét is figyelembe véve. Mivel az oltások a fertőzés átadását is fékezik, ha egy régióban viszonylag magas az átoltottság, de közben magas az új fertőzéses esetszám is, akkor az kevésbé súlyos járványhelyzetet (és más területekre való fertőzés áthurcolási esélyt) jelez, mint egy alacsony átoltottságú régióban a magas esetszám.
  • A rendelkezések nem vonatkoznának a határon át ingázókra, a 12 év alatti gyermekekre és az alapvető fontosságú munkát ellátó utazókra. De utóbbiak listáját a javaslat értelmében mindenképpen csökkenteni szükséges, mivel sokuknak lehetőségük van az oltás felvételére.

A tervek szerint a változtatások 2022. január 10.-től lépnek hatályba.

Forrás: hvg.hu, portfolio.hu, ec.europa.eu