Az AirlineRatings.com szaklap idei értékelése szerint a Qantas Airways került a világ legbiztonságosabb légitársaságának listájának első helyére. Az ausztrál nemzeti légitársaság 2019 és 2020 után már harmadik alkalommal kapta meg az elismerő címet.

A légitársaságok biztonsági auditjával foglalkozó AirlineRatings.com számos szempont összehasonlításával végezte az értékelést: figyelembe vették többek között a balesetek és repülési incidensek statisztikáit, a légi közlekedést felügyelő szervezetek auditjait és a flották életkorát.

A 385 légitársaság monitorozásával összeállított lista első 10 helyezettje között az ázsiai és közel-keleti társaságok domináltak. A top 10-ben csak egy európai és egy amerikai vállalat található.

A legbiztonságosabb légitársaságok listája:

1. Qantas, Ausztrália
2. Qatar Airways, Katar
3. Air New Zealand, Új-Zéland
4. Singapore Airlines, Szingapúr
5. Emirates, Egyesült Arab Emírségek
6. EVA Air, Tajvan
7. Etihad Airways, Egyesült Arab Emírségek
8. Alaska Airlines, USA
9. Cathay Pacific, Hong Kong
10. British Airways, Egyesült Királyság

A 11-20. helyezett légitársaságok listája: Virgin Atlantic, Hawaiian Airlines, Southwest Airlines, Delta Airlines, American Airlines, SAS Scandinavian Airlines, Finnair, Lufthansa, KLM, United Airlines.

Geoffrey Thomas, az AirlineRatings főszerkesztője szerint nagyon kicsi a különbség az első 20 helyezett között, mindannyian kiemelkedő teljesítményt nyújtanak és élen járnak a biztonság és az innováció terén.

Diszkont légitársaságok: a legjobbak között a Wizz Air és a Ryanair

A nagy érdeklődésre való tekintettel ebben az évben külön listát készítettek a legbiztonságosabb és legjobb fapados légitársaságokról. A tízes listában sorrendet nem állítottak fel, de a magyarországi kötődésű Wizz Air légitársaság is helyet kapott.

A 10 legbiztonságosabb fapados légitársaság: Air Arabia, Allegiant, easyjet, Frontier, Jetstar Group, Jetblue, Ryanair, Vietjet, Westjet, Wizz Air.

Forrás: airportal.hu, airlineratings.com
Fotó: qantas.com