A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér a “Kelet-Európa legjobb repülőtere” kategória elismerését immár sorozatban nyolcadik alkalommal nyerte el a Skytrax idei felmérésén. Ebben a kategóriában Budapest sorrendben Bukarestet, Tallinnt, Rigát, Kijev-Boriszpolt, Tbilisit, Belgrádot, Pozsonyt, Zágrábot és Szófiát előzi meg.

Skytrax World Airport Awards, a légi közlekedés egyik legrangosabb díjátadója

A Skytrax World Airport Awards egy globális utaselégedettségi felmérés, amely világszerte több mint félezer repülőtérre terjed ki. Különféle területeken ellenőrzik a repülőtéri szolgáltatások és termékek minőségi és biztonsági színvonalát, az indulástól az érkezésig. A minősítést minden esetben az utasok anonim, egységes rendszerű véleménynyilvánításának alapján határozzák meg.

Edward Plaisted, a Skytrax vezérigazgatója elmondta:

Mivel a világ számos repülőterén 70-80%-kal csökkent az utasok száma a felmérés időszakában, mérlegeltük, hogy ezeket a körülményeket a 2021-ben átadott díjaknak is tükröznie kellene. Bár sok ügyfél úgy szavazott kedvenc repülőterére, hogy nem járt ott az elmúlt évben, a felmérés során nagyon sokan adták le voksukat azon repülőterek mellett, ahol a koronavírus járvány során megfordultak.

Chris Dinsdale, a Budapest Airport Zrt. vezérigazgatója így nyilatkozott:

Óriási megtiszteltetés, hogy sorozatban nyolcadszor a budapesti repülőtér lett az utasok szavazatai alapján Kelet-Európa legjobb repülőtere. Különösen annak fényében, hogy az elmúlt 18 hónap a légi közlekedési ipar eddigi legnagyobb kihívást jelentő időszaka volt, amely extra teljesítményt kívánt mindenkitől. Ezért az idei díj különösen fontos számunkra, hiszen nem csupán a repülőtér általános teljesítményét, hanem a járványhelyzetre adott válaszainkat is elismeréssel illették az utasok.”

A világ top 100 repülőtere 2021-ben

Az idei Skytrax-felmérésen is a különböző kategóriákon túl egy összesített rangsort is felállítottak a világ repülőterei között. Ez alapján idén a dohai Hamad kapta a világ legjobb repülőtere címet.

Hamad Nemzetközi Repülőtér – Doha

Megőrizte a második helyét Tokió-Haneda, a harmadik pedig a tavalyi első Szingapúr-Changi reptér lett. Mögöttük Szöul-Incshon és Tokió-Narita futottak be a negyedik és ötödik helyre. Hatodik lett a rangsorban a müncheni repülőtér, amely egy helyet rontott a 2020-as eredményéhez képest, de így is Európa legjobb repülőtere lett.

A budapesti repülőtér a 97. helyre fért fel idén

Ferihegy ezzel 4 helyet rontott a tavalyi 93. helyezéséhez képest, míg 2019-ben a 89., 2018-ban a 90., 2017-ben a 84. helyre sorolta a Skytrax a világ top 100 repülőtere között. – összesíti az Airportal.hu

A környező versenytársak, Varsó és Prága azonban nem került be top 100-ba, a jóval jelentősebb Bécs pedig a tavaly megszerzett 16. helyről a 23-ra csúszott vissza. Ezen repterek egyébként a közép-európai régió kategóriában szerepelnek, ahol Bécs a negyedik, Varsó a nyolcadik, Prága a kilencedik helyet érte el.

2021 top 100 repülőterének listája megtekinthető ezen az oldalon.

Forrás: Budapest Airport, Airportal.hu, Skytrax