Az Európai Bizottság 9 hónapos, azaz 270 napos kötelező elfogadási időszakot határozott meg a koronavírus elleni védettséget igazoló uniós igazolványok esetében az Európai Unión belüli utazásokra vonatkozóan. A védettségi igazolványok egyértelmű és egységes elfogadási időszakával az utazásra vonatkozó tagállami intézkedések összehangolását igyekeznek biztosítani.

Az oltási igazolványokat a tagállamok az alapoltási sorozat utolsó adagjának beadásától számított 9 hónapig fogadják el:

  • Egyadagos oltóanyag esetében ez azt jelenti, hogy az igazolvány az első és egyetlen adag beadásától számított 270 napig marad érvényben.
  • Kétadagos oltóanyag esetében az elfogadási időszak a második adag felvételétől számított 270 nap.
  • A vírus okozta betegségből való felépülés után pedig az első (vagy egyetlen) adag beadásától számított 270 nap.

A szabály-módosítás összhangban van a november 25-én ismertetett uniós beadvánnyal, melyről egy korábbi cikkünkben írtunk bővebben.

Az érvényességi időszak meghatározása során figyelembe vették az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) iránymutatását, amelyben azt ajánlja, hogy az emlékeztető adagokat legkésőbb az első oltási ciklus befejezését követő hat hónapon belül adják be.

Az igazolványok érvényességét az úgynevezett emlékeztető adag, vagyis a harmadik oltás felvételével lehet meghosszabbítani.

A jelenlegi állás szerint viszont, az emlékeztető adag beadását követően kiállított igazolványokra nem vonatkozik standard elfogadási időszak, mivel most még nem áll rendelkezésre elegendő adat arra vonatkozóan, hogy azok mennyi időre nyújtanak védelmet.

A rendelet 2022. február 1-jén lép hatályba.

Maga a dokumentum nem fogja tartalmazni a lejárati információt, de február 1-től az igazolványokon szereplő QR-kód ellenőrzésekor automatikusan érvénytelenként fogja kezelni a rendszer a túl régen felvett második oltásokat.

Eddig 807 millió igazolványt állítottak ki az EU-ban. Az uniós digitális Covid-igazolvány globális standardot teremtett: mára öt kontinensről 60 ország és terület csatlakozott a rendszerhez.

Forrás: hirado.hu, airportal.hu, repjegy.hu