Mielőtt részletesen foglalkozna a fenntartható utazási politika kialakításának lehetőségeivel, van néhány egyszerű lépés, amelyekkel azonnal csökkentheti az üzleti utazásból származó szén-dioxid-kibocsátást. Íme néhány ötlet, hogyan teheti fenntarthatóbbá üzleti utazásait.


Válassza a közvetlen járatokat és az alacsonyabb kabin kategóriákat

A közvetlen járatok rövidebb távolsága miatt lényegesen kevesebb szén-dioxid-kibocsátás keletkezik, mint a csatlakozó járatok esetében. A Világbank tanulmánya szerint pedig az egy utasra jutó kibocsátás a business osztályon háromszor nagyobb lehet, mint a turistaosztályon utazóké.

Ne nyomtassa ki utazási okmányait

A repülőterek, a légitársaságok és a szállodák világszerte elfogadják a digitális jegyeket, beszállókártyákat, foglalási visszaigazolásokat. Vezessen be egy „nyomtatásmentes” utazási gyakorlatot, és ösztönözze magát és utastársait is a digitális átállásra.

Próbáljon meg olyan légitársasággal repülni, amelyik bioüzemanyagba fektet be

Érdemes megnézni az olyan légitársaságokat, mint a KLM, a Lufthansa és az American Airlines, amelyek aktívan beruháznak a tiszta, bioüzemanyag-technológiába.

A Lufthansa eddig több mint 1000 bioüzemanyaggal működő járatot üzemeltetett Hamburg és Frankfurt között, míg a KLM a világ első légitársaságaként 2019-ben Amszterdamból Párizsba bioüzemanyaggal működő járaton szállított utasokat.

A bioüzemanyagok növényi olajokból, mezőgazdasági hulladékokból és faforgácsból állnak. A megújuló bioüzemanyag használata a fosszilis üzemanyagokkal szemben akár 80%-kal is csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátást.

A rövid repülőutak vasúti utazással való helyettesítése

A vonattal történő utazás jelentősen kevesebb károsanyag-kibocsátással jár, mint a repülés. A légi közlekedés és a vonatközlekedés szén-dioxid-kibocsátásának összehasonlításakor fontos figyelembe venni az egyes országokban használt vonatok típusát is. Európában a Londonból Párizsba tartó vonatozás 90%-kal kevesebb szén-dioxidot bocsát ki, mint egy rövid távú repülőút. Délkelet-Ázsiában ezt sokkal nehezebb megbecsülni. A vonatok gyakran régebbiek, és nem a legmodernebb technológiát használják a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére. Ebben a régióban a vonatozással járó megtakarítás nem éri el a 90%-ot, de még így is jelentősen kímélheti a környezetet, ha rövidebb távolságokra utazva vonattal utazik repülő helyett.

Egyes klímaszervezetek ezért azt javasolják, hogy a rövid távú repülőjáratokat teljesen szüntessék is meg. Az Egyesült Királyságban működő Campaign for Better Transport szervezet kezdeményezte, hogy az összes belföldi repülőút leállításra kerüljön Nagy-Britanniában. Áprilisban a francia parlament szavazta meg a rövid távú belföldi repülőjáratok betiltását, ha a vasúti alternatívák két és fél óra vagy annál rövidebb idő alatt teszik meg ugyan azt az utat. A németországi Zöld Párt hasonló tilalom bevezetését szorgalmazza.

Vigyázzon, hogy milyen utazási szolgáltatót választ

Válasszon olyan üzleti utaztató céget, amely segít Önnek és vállalatának a fenntarthatóbb utazási döntések meghozatalában. Egy jó üzleti utaztató tájékoztatást és lehetőség nyújt, például környezetbarátabb szállodák és alacsonyabb károsanyag-kibocsátású közlekedési lehetőségek ajánlásával. Érdemes kérni a helyi utazási szervezők segítségét is, ők a célállomáson jobban tudják, hogyan lehet minimalizálni a környezeti hatásokat, miközben a helyi közösségekre is pozitív hatást gyakorolnak.

Szén-dioxid-kompenzáció

A fenntarthatóság érdekében vegyen részt szén-dioxid-kibocsátás kompenzációban, amit olyan globális szervezetek, mint az ENSZ ellenőriznek és tanúsítanak. Az ilyen kiegyenlítések általában olyan projektekbe fektetik a pénzt, amelyek segítenek csökkenteni a jövőbeni kibocsátásokat, például erdőtelepítés, megújuló energiaforrások támogatása, és fejletlen közösségek energiahatékonyságának javítása.

Ismerje meg az úti célt, ahova megy

Az üzleti utazások során sok időt tölt el a prezentációk és a találkozók előkészítésével, de fontos, hogy időt szánjon arra is, hogy megismerje az embereket, akikkel együtt dolgozik. Ha több időt szán az úti cél tágabb kulturális és környezeti összefüggéseinek megértésére, az segíthet abban, hogy felelősségteljesebb, tiszteletreméltóbb utazóvá váljon.

Használja a tömegközlekedést és az autómegosztó alkalmazásokat

Ha az autóbérlés helyett a tömegközlekedést választja, jelentősen csökkenti a károsanyag-kibocsátást útja során. Az autómegosztó alkalmazások (pl. Uber, Lyft, Grab) használata is hozzájárulhat a kibocsátás csökkentéséhez, de ha mindenáron az autóbérlés mellett tenné le a voksát, akkor érdemes elektromos meghajtású autót választania. A töltőállomások egyre elterjedtebbek, és ma már számos alkalmazás segít a megtalálásukban.

Csökkentse a műanyag hulladékot

Kerülje el az egyszer használatos műanyagok használatát, és vigyen magával újrahasználható vizes palackot, bárhová is utazzon. Töltse fel palackját a szállodában, az éttermekben, vagy használjon olyan applikációt, amely megmutatja a vízutántöltő helyeket. Vigyen magával összecsukható, újrahasználható kávéspoharat is, hogy a szükséges koffein adagot is műanyagmentes pohárból ihassa.

Fenntarthatóság a szálláshelyén

Apró, de fontos lépésekkel szállásán is jelentősen hozzájárulhat a fenntarthatósághoz. Kapcsolja le a villanyt és a légkondicionálót, amikor elhagyja a szállását. Használja újra a törölközőit, és fontolja meg, hogy saját piperecikkeket visz magával alahelyett, hogy a szállodák által biztosítottakat használná, amelyek általában egyszer használatos műanyagból készült kis dobozokban vannak.

Válassza a helyi ételeket

Az élelmiszertermelés jelentősen hozzájárul a világ üvegházhatású gázkibocsátásához, 26%-át teszi ki, a szállítás, csomagolás és feldolgozás pedig a kibocsátás 6%-át. A helyi és szezonális élelmiszerek alacsonyabb kibocsátást jelentenek, ezért ha lehetséges, válassza ezeket az ételeket. Lehetőség szerint kerülje az „all you can eat” éttermeket is, mert ezek nagy mennyiségű élelmiszerhulladékot eredményeznek, ami szintén nagymértékben hozzájárul az üvegházhatású gázok globális kibocsátásához.

Kapcsolódó tartalmak: